Misverstanden over scheidenEr bestaan veel misverstanden over scheiden, zoals over de kosten over het inschakelen van een advocaat en de rechten van elke ouder. Ik omschrijf hier de 5 meest voorkomende misverstanden en zal ook uitleggen waarom het over een misverstand gaat.

 

1. Scheiden kost veel geld

Scheiden is helaas niet gratis. Trouwen is dat ook niet. Een tijdje geleden zag ik een aanzoek in All You Need Is Love waar een man zijn vriendin een aanzoek deed. Alvorens hij dit deed zei hij tegen Robert ten Brink: “Ik heb altijd gezegd; ik ga pas trouwen als ik genoeg geld heb om te scheiden”. Scheiden kun je echter zo duur maken als je zelf wilt. Het kan veel geld kosten als je van plan bent om ‘eeuwig’ te blijven vechten om dat ene kastje of om die ene stoel. Om maar een voorbeeldje te noemen. Kunnen jullie samen goede afspraken maken? Dan kan de echtscheiding relatief goedkoop geregeld worden. Je hebt dus zelf in de hand of je duur of goedkoop wilt scheiden.

 

2. Je hebt altijd een advocaat nodig

Het is niet verplicht om een advocaat in de arm te nemen voor een echtscheiding. Het enige wat via een advocaat gedaan moet worden, is het indienen van een verzoekschrift bij de rechter. De echtscheiding is definitief als de uitspraak is van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De afspraken die, voordat het verzoekschrift wordt ingediend bij de rechter, hoeven niet in samenspraak te gaan met een advocaat. Sterker nog het is beter om dit via mediation te doen. Op deze manier kun je samen de beslissingen maken en worden er geen dingen opgelegd door een rechter. Als je allebei een advocaat in handen neemt, dan vertelt de ene advocaat dat je partner bij zijn standpunten moet blijven en de andere advocaat vertelt jou dat je bij jouw standpunten moet blijven. Hierdoor kan de scheiding een ellenlang gevecht worden, waardoor standpunten verharden en de situatie alleen maar verder escaleert. Dat wil je niet! Zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Soms is het echter niet anders doordat de situatie al te ver is geëscaleerd.

 

3. De vader heeft minder rechten dan de moeder

Het is inderdaad vaak zo dat het lijkt alsof de vader minder rechten heeft dan de moeder. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de Nederlandse overheid van mening is dat een kind de moeder meer nodig heeft de vader. Dit heeft alleen niets met rechten te maken. Wanneer er puur gekeken wordt naar de rechten van ouders die het kind hebben erkend, dan hebben vader en moeder gelijke rechten.

 

4. De vader heeft het altijd slechter

Vaak zien we in de media dat een vader zijn kind niet mag zien van de moeder. Het kind woont bij de moeder en deze houdt het kind bij zich. Een rechter zal nooit beslissen dat een vader zijn kind niet mag zien. Wel kan het zijn dat er opgelegd wordt dat momenten samen altijd onder toezicht (OTS) moeten staan. Dit heeft te maken met het verleden van de vader. Overigens gebeurt het ook andersom, dat een moeder het kind niet mag zien van de vader. Deze zaken worden enkel niet zo veel naar buiten gebracht. Het is zeker niet waar dat een vader het per definitie slechter heeft. Dit geldt ook met betrekking tot het betalen van partner- en kinderalimentatie. Verdient de vrouw veel meer dan de man, dan zal zij voor de alimentatie op moeten draaien. Dit wordt aan de hand van alimentatieberekeningen bepaald.

 

5. Alimentatie blijft altijd hetzelfde

Alimentatie blijft zeker niet altijd hetzelfde. Net zo min heb je er vanzelf recht op. Je krijgt alimentatie wanneer je zelf niet kunt voorzien in het onderhoud. Het kan zijn dat je even geen werk hebt als je gaat scheiden, waardoor je alimentatie krijgt. Krijg je een jaar later een baan met een flink salaris? Dan kan de alimentatie zomaar sterk veranderen of worden stopgezet.