Scheiding tafel en bed

Het verschil tussen een scheiding en een scheiding van tafel en bed is dat je bij de laatste volgens de wet getrouwd blijft. Bepaalde rechten en plichten die verbonden zijn aan een huwelijk gelden echter niet meer. Zo bestaat er na een scheiding van tafel en bed geen gezamenlijke gemeenschap meer. Dit betekent dat er dan geen gemeenschappelijke bezit of vermogen meer is.

Maar er zijn ook overeenkomsten. Zo is er in beide gevallen recht op partneralimentatie. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als je om godsdienstige of financiële redenen geen ‘echte’ echtscheiding wil. Omdat je volgens de wet dan nog wel getrouwd bent, kun je echter niet met een ander trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

scheiding tafel en bed

Ontbinding scheiding 

Wil je na een scheiding van tafel en bed definitief uit elkaar, dan kun je de rechter verzoeken om ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. Bij een eenzijdig verzoek dient de scheiding van tafel en bed ten minste drie jaar te hebben geduurd. Doe je het verzoek gezamenlijk, dan is er geen termijn aan verbonden.
Na de ontbinding van het huwelijk is het huwelijk definitief geëindigd en kun je opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Bron: HelloLaw

 

Wilt u meer informatie over scheiden van tafel en bed? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak: 0513 72 44 05 of vul het contactformulier in.