Als je er middenin zit zie je het waarschijnlijk nog niet, maar echt waar een scheiding is ook een nieuw begin…

In mijn werk als mediator begeleid ik voornamelijk echtscheidingen. Een scheiding is één van de moeilijkste periodes die je in je leven kunt meemaken. Daarom speciaal deze 10 must-do’s om je leven weer op te pakken na de scheiding.Een nieuwe start

Maarrrr…. voordat je werkelijk deze stap zet, heb je al eens over het volgende nagedacht?

Relatiecoach of therapeut

Vaak zetten vrouwen de eerste stap bij een scheiding. Maar voor je deze stap zet, vraag jezelf eerst af of een scheiding echt onvermijdelijk is. Overweeg serieus relatiecoaching of therapie voordat je definitief het besluit neemt om te gaan scheiden, zeker als er kinderen in het spel zijn. Als je niet te lang wacht en jij en je partner zich voor relatietherapie inzetten, kan een scheiding dikwijls worden voorkomen. Mocht de relatietherapie niet slagen dan heb je allebei vaak meer begrip voor de onafwendbaarheid van de scheiding. Dit helpt weer om het scheidingsproces soepeler te laten verlopen. Fideliz Mediation biedt een traject “scheiden of blijven” aan. In een aantal gesprekken weet je of je het toch nog een keer wilt proberen of niet. Zo niet, dan kan gelijk de scheiding worden ingezet. Indien jullie dit wensen kunnen jullie na de scheiding geholpen worden in jullie nieuwe rollen. Want in het geval van scheiding met kinderen stop je als partners, maar ga je door als ouders. Je blijft altijd met elkaar in verbinding staan en het kan fijn zijn om hier bij geholpen te worden.

 

Oké, je hebt de knoop doorgehakt en je wilt scheiden. Wat nu?

Moed

Ben jij degene die na veel wikken en wegen uiteindelijk het besluit neemt om bij de ander weg te gaan, vertel het dan altijd persoonlijk. Niets is voor de ander zo erg om het te vernemen door bijvoorbeeld een briefje op de keukentafel of erger nog, door andere sloten op de deur. Doe je dit wel, dan is de kans op een vechtscheiding vele malen groter. Dus verzamel al je moed bij elkaar en kies een moment uit om het te vertellen. Probeer hierbij wel rekening te houden met speciale data. Er is nooit echt een geschikt moment, maar om te vertellen dat je wilt scheiden op bijvoorbeeld de verjaardag van één van jullie kinderen, is zeker geen goed moment.

 

Tissues

Een scheiding is een rouwproces. Je kunt het vergelijken met het overlijden van een dierbaar iemand. Hier horen heftige emoties bij en daar moet je doorheen, of je nu wilt of niet. Neem voor die emoties dan ook echt de tijd en huil af en toe eens flink uit, dat lucht op. Het is belangrijk dat je die ruimte in het begin neemt en de ander jou daar ook de ruimte voor geeft. Geef de ander zelf ook die ruimte en respecteer elkaars tempo in verwerking, het scheidingsproces verloopt dan uiteindelijk soepeler. Kom je er zelf niet goed uit, schakel dan de hulp in van een therapeut, daar is helemaal niets mis mee.

 

Antwoorden

Vooral als jij wordt verlaten door je geliefde is het belangrijk om eerlijk antwoord te krijgen op de ‘waarom-vraag’. Misschien wil je dat helemaal niet horen maar het is belangrijk, want anders blijf je met deze vraag vaak onbewust rondlopen. Het gevolg kan zijn dat jij blijft ontkennen dat het echt over is en tevergeefs denkt dat je partner weer bij je terugkomt. Je kunt dan niet toekomen aan het rouwproces en je blijft dan uiteindelijk langer verdrietig dan nodig was geweest. Andersom geldt dit uiteraard ook, als jij degene bent die de knoop heeft doorgehakt geef de ander dan de antwoorden die nodig zijn.

 

Knalrode Whiteboard Marker

Om op iedere spiegel in huis te schrijven: “Ik kom hier goed doorheen en word weer gelukkig!”. Het is belangrijk om dit zinnetje in je hoofd te blijven herhalen en in jezelf te blijven geloven.

 

Scheidingsmediator

Veel mensen gaan direct op zoek naar een ‘pitbull’ advocaat, omdat zij bang zijn om bij een scheiding aan het kortste eind te trekken. Dat kan, maar een rechtszaak is duur, intensief en tijdrovend. Een alternatief is mediation. Een scheidingsmediator is neutraal en helpt bij onder meer het opstellen van het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. Met hulp van de mediator maak je samen evenwichtige afspraken, waar jullie allebei achter kunnen staan. Dat geeft rust en zekerheid. Mediation gaat bovendien sneller en is daardoor minder kostbaar. Zo pak je eerder je leven weer op.

 

Hardloopschoenen

Het kan zijn dat je erg boos bent op je ex maar de woede kan zich ook op jezelf richten, omdat je bijvoorbeeld het gevoel hebt gefaald te hebben. Een fysieke uitlaatklep is dan belangrijk, zo voorkom je ook dat je mogelijk je kinderen ermee belast. Hardrennen is een goede manier om je emoties kwijt te kunnen. Het voordeel is dat je alleen een paar goede hardloopschoenen nodig hebt en het kunt inplannen wanneer het jou uitkomt. Bewegen helpt ook om beter te ontspannen en te slapen. Dat is nu zeker geen overbodige luxe.

 

Oppas

Voldoende tijd voor jezelf is noodzakelijk, zodat je weer nieuwe energie kunt opdoen en om ervoor te zorgen dat je niet kopje onder gaat. Vaak heb je het nu drukker dan ooit, misschien ga je verhuizen, werk je meer en wil je juist nu vaker bij de kinderen zijn. Toch is het nodig om voldoende rustmomenten voor jezelf in te plannen. Een goede oppas is in dat geval goud waard. Lukt dat niet, zorg dan voor voldoende korte momentjes voor jezelf. Een kwartiertje met een mooi boek op de bank of een kopje thee in het zonnetje helpt al.

 

Vrienden

Vrienden heb je nodig om je verhaal kwijt te kunnen, voor troost maar ook voor het zorgen van afleiding, om weer eens goed te lachen en voor praktische hulp. Maar de onmisbare vriendin of vriend is degene die jou een schop onder de kont geeft om op een zeker moment je leven weer op te pakken en je behoedt voor achteraf niet handige acties naar je ex.

 

Jij!

Bij de meeste mensen duurt het zeker zo’n twee jaar met ups en downs om weer in balans te komen. Wanneer het erg moeilijk voor je blijft, de boosheid maar niet van je af kunt schudden of je het erg lastig vindt dat er een nieuwe partner in het leven van je ex is gekomen, overweeg dan professionele hulp. Maar hoe cliché het misschien ook klinkt, uiteindelijk ben jij degene die er voor moet kiezen om het verleden en je ex achter je te laten en te kiezen voor een toekomst met nieuw geluk. Alleen jij kan die knop bedienen, zet die knop om!