Wanneer mag ik de achternaam van mijn partner gebruiken?

Je mag de achternaam van jouw partner gebruiken als je getrouwd bent of als je geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, jouw eigen officiële achternaam wijzigt niet. Je hebt hiervoor geen toestemming van jouw partner nodig.

 

Voor het gebruik van de achternaam van je partner heb je 3 mogelijkheden:
achternaam ex
  1. Eerst de naam van je partner, gevolgd door jouw eigen naam;
  2. Eerst jouw eigen naam, gevolgd door de naam van je partner;
  3. De naam van je partner in plaats van jouw eigen naam.

 

Je hoeft niet dezelfde achternaam te kiezen als de achternaam die je partner kiest.

Kinderen kunnen geen samengestelde naam krijgen.

 

Registratie in de Basisregistratie Personen

Je kunt jouw naamgebruik (laten) registreren in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar jij staat ingeschreven. De BRP geeft dit door aan overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Op officiële documenten, zoals paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft jouw eigen achternaam staan. Je kunt wel bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart aan de gemeente vragen ook de achternaam van jouw partner in jouw paspoort of op jouw identiteitskaart te vermelden. Deze komt onder jouw eigen naam te staan.

Ben je gescheiden, heb je een geregistreerd partnerschap beëindigd of ben je weduwe of weduwnaar geworden?

Dan kun je de achternaam van jouw ex-partner blijven gebruiken totdat je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Is jouw ex het hiermee niet eens en zijn er geen kinderen, dan kan hij de rechter verzoeken jou te verbieden zijn naam te blijven gebruiken.

Is je partner overleden? Dan kun je zijn of haar achternaam blijven gebruiken tot je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

 

Toch je oorspronkelijke naam weer aannemen?

Je kunt altijd je oorspronkelijke naam weer aannemen, ook tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hiervoor hoef je geen verzoek in te dienen of procedures te doorlopen. Wel moet je de wijziging doorgeven aan de desbetreffende gemeente. Instanties die zijn aangesloten op de Basis Registratie Persoonsgegevens worden automatisch van de wijziging op de hoogte gesteld. Aan andere instanties moet je zelf de wijziging doorgeven. Je kunt bij de gemeente informeren welke instanties zijn aangesloten op de BRP.

 

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid

 

Scheiden? Hoe vertel je het je partner?