Hooggevoelige personen (HSP) herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. HSP hebben een relatief open energieveld. Indrukken zoals geluid en de mening van anderen kunnen sneller en meer binnenkomen. Dit heeft voor-, maar ook nadelen. Hoogsensitieve mensen kunnen als zij hun gevoeligheid nog niet optimaal beheersen bijvoorbeeld snel last hebben van (onverklaarbare) vermoeidheidemoties die hen overspoelen of gepieker. Dit kan zorgen voor een vicieuze cirkel.

Gerelateerde afbeelding

 

Regelmatig krijg ik in mijn praktijk te maken met hooggevoelige personen, veelal vrouwen. Als je hooggevoelig bent voel je vaak sferen en situaties goed aan. Het is lastig voor hooggevoelige personen om dit te kunnen filteren. We doen overal, de hele dag door indrukken op, dat is voor een hooggevoelig persoon dus veel! Je kunt het zien als een fles die sneller gevuld is dan bij een “normaal” persoon en daardoor als het ware sneller knalt (als een champagnefles). Dit kan dan tot uiting komen door letterlijk te knallen. Voor partners is dit moeilijk te begrijpen: “Jeetje wat ben je prikkelbaar”.  “Gaat alles wel goed met je?” “Maak niet van iedere mug een olifant.” “Doe eens normaal!” Dit soort reacties helpen niet! Op zo’n moment is het een goed plan om te vragen wat je partner op dat moment nodig heeft. Is het een goed idee dat jij even naar een ander vertrek gaat of wenst je partner juist even een arm om zich heen?

 

Afbeeldingsresultaat voor high sensitive person

Lezen over hooggevoeligheid kan voor herkenning en inspiratie zorgen. Hieronder volgen leestips van Femke de Grijs, zij is ervaringsdeskundige en expert op dit gebied.

 

 

 

HSP boeken

Er bestaan diverse boeken over hooggevoeligheid; voor elk wat wils. Kijk ook maar eens op Bol.com.

 

Hieronder nog een aantal tips van Femke de Grijs

1. Elaine Aron

De Amerikaanse Psychotherapeute en universitaire docent Dr. Elaine Aron heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Zij heeft hier ook boeken over geschreven; ik vind haar relatief wetenschappelijk schrijven.

Klik hier en ontdek mijn uitgebreide boekrecensie over dit boek>>>
Hoog sensitieve personen hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt Elaine Aron

2 & 3. Susan Marletta Hart & Carolina Bont

Susan en Carolina vind ik het spirituele aspect van hooggevoeligheid meer benadrukken.

Klik op de afbeeldingen van de boeken, en ontdek wat ik de voor-en nadelen van beide boeken vind:

Leven met hooggevoeligheid Susan Marletta Hart Hoogsensitiviteit als kracht werken met je intuitie Carolina Bont

4. Marian van der Beuken

Ook Marian van der Beuken heeft geschreven over hooggevoeligheid, ik vind met name de beknopte omvang van sommige van haar boekjes (zoals de bovenstaande) prettig.

Klik hier en check uitgebreid mijn ervaringen met dit boek>>>
Hooggevoeligheid als uitdaging Marian van der Beuken

5. Gratis E-book ’20 Tips voor meer Energie voor HSP’

20-tips-voor-meer-energie-voor-hsp

Mijn gratis Ebook (PDF) ’20 tips voor Meer Energie voor HSP’ ontdek je hoe je als hoogsensitief persoon energieker wordt. Je kunt het gratis Ebook hier direct downloaden.