Het is 2 januari: de dag waarop de telefoons van advocaten en mediators roodgloeiend staat. Vandaag hakken velen hun reeds verwarde huwelijksknoop door, maar een journalist bij NRC-next heeft een aantal jaren geleden deze dag uitgeroepen tot ‘De Dag Van Je Ex’…….

dag van de ex

Herdenk je ex

Een dag om je oude liefde in gedachten terug te halen of om weer even contact op te nemen. En zeker als jullie samen kinderen hebben is dit een moment waarop je waardering voor elkaar uit kunt spreken. Dat je trots bent dat jullie, ondanks dat jullie als partners niet meer door één deur kunnen, er nog wel samen kunnen staan voor jullie kinderen. Indien het tot nu toe nog niet is gelukt om als ex-partners en als ouders door één deur te kunnen, dan kun je deze dag wellicht als gelegenheid zien om een stap in de goede richting te zetten en alsnog een mediator in te schakelen om afspraken te maken over jullie kinderen en de omgang met elkaar. En hopelijk kun je dan over een tijdje alsnog die waardering voor en naar elkaar uitspreken.

Maar voor degenen die al wel goed met hun ex omgaan; vandaag zet je dus je oude liefde in het zonnetje. En dat mag ook wel.

Op nrc.nl haken ze aan met muziek: 10 liedjes over exen.

Kerst en Oud & Nieuw vierde je met je dierbaren en hun dierbaren. Vroeger hoorde hij of zij daarbij, maar nu niet meer.

Terwijl: je hebt van je ex gehouden, je hebt van je ex geleerd, je ex heeft je helpen vormen tot wat je nu bent. Je ex was zo dichtbij en is nu zo ver weg.

Sommige exen worden zelfs verzwegen of nog erger: vervloekt. En soms heeft men daar een goede reden toe bijvoorbeeld in geval van mishandeling. Dit valt op geen enkele manier goed te praten. In de overige gevallen is het doorgaans toch vaak zo dat waar twee vechten, twee schuld hebben. Het is dus ook belangrijk om naar je eigen aandeel in het geheel te kunnen kijken.