Niemand die dit wil en toch gebeurt het helaas maar al te vaak bij een (vecht-)scheiding . Als het gebeurt, is het niet zelden een gevolg van niet-gehoorde boosheid, wanhoop, frustratie en/of emotie. Het blijkt keer op keer een gevaarlijke cocktail, de gifbeker die leeg gedronken moet worden. Wat ooit zo mooi met vlinders in de buik begon, is verworden tot vaak een respectloze en mensonwaardige strijd om koste wat het kost je gram te halen. Niet alleen de liefde, maar ook de woede maakt blind. Dat het neersabelen van de akelige ex gepaard gaat met een enorme emotionele beschadiging van de kinderen wordt niet gezien.

De Scheidingsmelding

De scheidingsmelding is de melding aan je partner dat je wilt scheiden. Vaak heb je deze melding al heel vaak in je hoofd geoefend, maar als het moment daar is, dan is er moed nodig om de daadwerkelijke melding aan jouw partner te doen. Dit is moeilijk! Misschien heeft jouw partner het aan zien komen, maar meestal hoor ik in mijn praktijk dat de melding voor de ander als donderslag bij heldere hemel kwam. Sta er niet gek van te kijken als je allerlei verwijten naar je hoofd krijgt geslingerd en je partner kwetsende opmerkingen maakt. Dit is puur uit onmacht. Geef je partner de tijd om de scheidingsmelding te verwerken. 

Of de man of de vrouw de scheidingsmelder is, heeft invloed op hoe een scheiding verloopt. In gesprekken met cliënten valt het me op dat het verloop van het scheidingsproces afhangt van de antwoorden die de persoon, die de scheidingsmelding ontvangt, heeft gekregen. En vaak blijven deze antwoorden tijdens de scheidingsmelding uit of dringen ze niet door. En dat is helemaal niet gek! Want jeetje zeg, je hele wereld staat op zijn kop. Jullie hele leven gaat veranderen en niet alleen dat van jullie, maar ook dat van jullie kinderen. 

Het is van groot belang dat je tijd neemt om de melding aan je partner te doen. Plan er een moment voor in en regel oppas voor jullie kinderen. Vertel wat zich in je afspeelt, niet ingepakt maar direct en vanuit de ‘ik-boodschap’.  Zo kun je je partner vertellen hoe je tot jouw besluit bent gekomen en omdat je jouw partner hebt meegenomen in jouw gedachtegang en communicatie, kan jouw partner daar beter in berusten. In mijn praktijk constateer ik dagelijks dat een respectvolle (eerlijk en in balans) scheidingsmelding (het waarom en waardoor) een grote rol speelt bij het verwerking- en rouwproces van de scheiding. Hierdoor ontstaat ruimte om ook met elkaar in een nahuwelijk de problemen en disbalans die men ongetwijfeld tegenkomt op te lossen. Je toekomstige partner, die jouw levenspad zal kruisen, zal je hier eeuwig dankbaar voor zijn. Samengestelde gezinnen gedijen namelijk zóveel beter als scheidingsmelding en nahuwelijk goed zijn verwerkt.

Verbindingen los van elkaar laten bestaan 

Verliefdheid en houden van is een zorgvuldig groeiproces waar een lange tijd over heen gaat. Je raakt steeds meer op alle niveaus met elkaar verstrengeld; normen en waarden, familie en vrienden, financiën en status, gebeurtenissen en herinneringen en – last but not least – door jullie kids. De streep die één van de partners hieronder zet is als het aansteken van een lont in een kruitvat.

De verbinding die je samen hebt is die van (a) ouders en (b) voormalig partners. Mijn advies is deze verbindingen – zeker bij boosheid en woede – los van elkaar te laten bestaan. Het zal je overzicht en grip op de hele scheiding opleveren. De metafoor hier is die van hoogspanningskabels; als deze elkaar raken dan is de klap heftig en slaan stoppen door.

 

marathon

Het leven niet als een sprint maar als marathon bezien

Bewustwording is als de start van een marathon. Een marathon die je voert over een lang traject met te nemen hindernissen als heuvels, dalen en uithoudingsvermogen. Inzicht helpt je die energie te geven die nodig is om de marathon te lopen. Hiermee ben je alleen nog niet aan de finish en wacht je nog niet de roem van de verstandige en evenwichtige ouder (als voormalig partner mag je dit uiteraard anders voelen).

Het kritisch naar je eigen aandeel in het mislukken van je relatie kunnen en durven kijken, helpt je daarnaast om met elkaar te verbinden en over de finish te komen.

Je gram halen betekent altijd verzuring van je eigen geest en lichaam. Laat het leven niet als de zuurbal maar als een toverbal voor je zijn. Het onbekende tegemoet durven treden en versteld staan van de scharkeringen die je tegen zult komen.

 

Als je het niet meer ziet zitten

Heb moed en investeer in je scheidingsmelding en nahuwelijk in ieders – toekomstig – belang. Mocht je het even niet meer zien zitten, maak die strandwandeling, ga sporten, koop een boksbal, schrijf van je af, eet die zak drop leeg, nestel je op de bank met huilfilm en tissues en… kijk vooral in de ogen van je kinderen; daar is de ziel van je bestaan te vinden.