co ouderschap en twee huizen

 

De definitie van co- ouderschap

We kunnen een co-ouder definiëren als de persoon of personen die op de een of andere manier bijdragen aan het opvoeden van een kind. Bijvoorbeeld, een echtgeno(o)t(e), grootouders, niet-verwante verzorgers, een ex, kunnen allemaal als mede-ouders worden beschouwd, hoewel hun rollen aanzienlijk kunnen verschillen van die van de primaire ouder. In een scheiding is het, als de co-ouder een ex is, of misschien een echtgenoot van de ex, van groot belang dat het ouderschap door het kind / de kinderen als respectvol en coöperatief wordt beschouwd. Het vermijden van de valkuilen bij co-ouderschap is te vermijden met een goed ouderschapsplan.

 co ouderschap vriendschappelijk

De rol van een co ouder

De rol van echtgenoot eindigt wanneer u gaat scheiden, maar als er kinderen zijn gaat de rol van ouder verder na de scheiding. Deze volgende fase van uw leven met uw voormalige echtgeno(o)t(e) is de taak om uw kinderen te blijven opvoeden. Nu is de prangende vraag: “Als ik het niet met mijn partner kon vinden om getrouwd te blijven, hoe kunnen we dan wel goed onze kinderen samen op voeden?” Als u besluit om betrokken te blijven bij het leven van uw kind, heeft u besloten om samen te werken met uw ex. U kunt hem ook zo stellen: “Als u ooit heeft besloten om voor uw kinderen te kiezen, dan heeft u toen ook besloten om altijd met uw partner of nu ex- partner te blijven samenwerken. Uw kinderen en ex- partner zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”.

ouders ruzie

Ouderverstoting

Kinderen kunnen spanning voelen tussen ouders, ook al is het niet openlijk. Als ouders echter via hun kinderen berichten sturen of negatief praten over de andere ouder, kunnen kinderen het gevoel krijgen dat zij tussen de ouders in staan. Dat kan ertoe leiden dat het kind de ene ouder tegenover de andere opzet om zijn/haar doelen te bereiken. Dit wordt ouderverstoting genoemd.

Experts zeggen dat als ouders niet samenwerken, de kinderen zich schuldig, verward en overweldigd voelen.

 

Het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan, inclusief de omgangsregeling, is tegenwoordig een verplichte bijlage van het echtscheidingsconvenant. Op het moment dat u niet getrouwd bent en uit elkaar gaat en het gezamenlijk gezag hebt, dan is het ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Daarnaast is het ook een nuttig document om te hebben. Het is bedoeld om de valstrikken van onder andere co ouderschap te voorkomen en waarin alle verwachtingen en regels staan die ouders graag zouden zien terwijl zij hun kind/kinderen blijven opvoeden. Dit leidt tot een coöperatieve samenwerkingsrelatie in plaats van een vijandige relatie.

Het ouderschapsplan beschrijft de “regels” die van elke ouder wordt verwacht, omdat deze elk bijdragen aan het opvoeden van hun kinderen. Wie neemt bepaalde beslissingen? Worden beslissingen individueel of samen genomen? Het plan beveelt ook de dingen aan die elke ouder zal proberen te bereiken om “een gezonder leefklimaat voor het kind te garanderen”. Deskundigen zijn het eens over enkele sleutelfactoren voor co-ouders:Het oneens zijn tegenover uw kinderen is nooit goed. Houd het achter gesloten deuren. Het is essentieel voor de kinderen om te geloven dat een beslissing over hen samen is genomen.

 

samenwerken bij co ouderschap

Compromissen maken

Leer om compromissen te maken. Dat werkte misschien niet tijdens het huwelijk, maar het is van groot belang tijdens co- ouderschap. Stel een steungroep samen met mensen die jullie kunnen helpen op het moment dat jullie er samen niet uit komen. Dit zal jullie helpen met het vermijden van de valkuilen bij co-ouderschap. Het onvermogen om door problemen te onderhandelen is waarschijnlijk een deel van de oorzaak van de echtscheiding, dus samen ervoor zorgen dat de kinderen goed worden verzorgd, is geen eenvoudige taak. Maar de primaire focus van co-ouderschap is het welzijn van het kind / de kinderen, en dat zou een doel moeten zijn dat door beide partijen wordt gedeeld. Sommige paren kunnen met succes zelfstandig samenwerken, terwijl anderen mogelijk hulp nodig hebben bij het creëren van een stabiele omgeving voor hun kinderen. Is dat laatste het geval, zoek dan hulp.