Je bent misschien al een hele tijd aan het worstelen met de gedachte dat je misschien wilt scheiden van je partner. Soms weet je het zeker, dan twijfel je weer… Op het moment dat je voor jezelf de knoop doorhakt en besluit dat je echt wilt scheiden, dan moet je het je partner vertellen.

Hoe vertel je het je partner?

Hoe het niet moet:

– sms
– whatsapp
– e-mail
– telefonisch
– met een brief(je)
– via je advocaat (of iemand anders)

Het is niet alleen respectloos, om het op één van bovengenoemde wijzes te doen, maar je creëert er ook “oorlog” mee. Wat met zich mee brengt dat de scheiding een vervelend en langdurig proces kan gaan worden. En dat wil je niet!

Hoe dan wel?

Je kunt je partner dus het best in een face-to-face gesprek vertellen dat je wilt scheiden. Het kan helpen om je goed op dat gesprek voor te bereiden.

1. Zorg voor een rustig moment met z’n tweeën, waar geen anderen bij zijn.

2. Draai er niet omheen: begin direct met de boodschap dat je uit elkaar wilt.

3. Geef je partner gelegenheid om te reageren of een vraag te stellen.

4. Als je partner wil weten waarom je dit wilt, leg dan uit wat je ermee hoopt te bereiken, wat er voor jou beter wordt door de scheiding.

5. Beschrijf dit in positieve woorden. Het gaat er nu niet om dat je je kritiek op je partner spuit, maar dat je uitlegt waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven.

6. Verwacht niet dat je partner je direct begrijpt of begrip toont. Het is immers een heftige boodschap, met een enorm kritische lading. Je partner zal waarschijnlijk eerst de klap voor zichzelf moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties.

7. De reactie kan emotioneel zijn: schreeuwen, huilen, verwijten, radeloosheid, woede, hyperventileren, etc. Jouw reactie kan hetzelfde zijn: ook jij kan gaan huilen, of juist heel boos worden. Laat de emoties komen, maar reageer niet inhoudelijk op de verwijten van je partner. Jouw beslissing om uit elkaar te gaan wordt er niet anders door.

8. Als je dit leest, en je denkt: mijn beslissing zou er misschien wel anders door worden, denk dan nog eens heel goed na of je de scheiding echt wel wilt. Kan jouw wens om het beter te krijgen ook op een andere manier worden bereikt dan door uit elkaar te gaan?

9. Maar als je partner reageert met geweld, naar jou, naar zichzelf of door spullen te vernielen, accepteer dat niet. Verlaat dan de ruimte, en bel zo nodig de politie.

10. Als je ziet dat de emotionele reactie bij je partner afneemt, vraag dan wanneer jullie er verder over zullen praten. Dat kan direct zijn, maar dat kan ook wat later zijn. Geef je partner de tijd om de boodschap tot zich door te laten dringen. Realiseer je dat jij er ook een tijd over hebt gedaan om innerlijk afscheid van jullie relatie te nemen.