Hoe herken je een ongelukkig huwelijk?

Levenslang bij elkaar blijven lijkt eenvoudig, maar het tegendeel is waar. In een relatie heb je altijd goede en slechte periodes. Zodra een huwelijk wordt overheerst door slechte periodes, moet er iets veranderen.

Een uiterste middel is scheiden. Iedereen kan alleen voor zichzelf beoordelen of ze in een ongelukkig huwelijk zitten of niet. Je kunt niet verwachten dat de verliefdheid blijft.

Ook is het zeer goed mogelijk dat er sleur ontstaat binnen het huwelijk. Bedenk je eens hoe het leven zou zijn zonder je man of vrouw. Als dit voor jezelf een bevrijdende en prettige gedachte is, moet jij je zorgen gaan maken.

 

Wat  kun je doen tegen relatie-/ huwelijksproblemen?

Scheiden of blijven kun je over nadenken, maar beter is om eerst alles in het werk te zetten om het huwelijk te redden. Een scheiding is geestelijk en financieel een zeer zwaar traject.

Voordat je besluit om te gaan scheiden, moet je eerst proberen om er weer een gelukkig huwelijk van te maken. Maar hoe pak je dat aan? Ik geef je eenvoudige manieren om in ieder geval te proberen om je huwelijk te redden.

 

Ga een gesprek aan over gevoelens met je partner

Bij verstoorde huwelijken ligt het probleem vaak bij de communicatie. Er wordt wel gesproken, maar alleen over huishoudelijke zaken. Het gezinsleven en werken slokken alle tijd en energie op. Dit kan ten koste gaan van het huwelijk. Ga samen met je partner onder genot van een glas wijn eens echt in gesprek. Het gesprek moet in een ontspannen sfeer plaatsvinden. Ga een dergelijk gesprek niet aan als er al een woordenwisseling of een meningsverschil is. Leg de telefoons en de tablet even aan de kant en leg de focus op elkaar. Vind je het moeilijk om een dergelijk gesprek op gang te brengen? Gebruik de Vertellis Relatie Editie en jullie komen geheid met elkaar in gesprek.

Vertellis vragenkaartspel

Spreek de frustraties uit op een niet emotionele manier

Deel met je partner waar je mee zit. Je gevoelens zijn belangrijk, maar ze zijn het nuttigst wanneer je ze herkent als een signaal dat er dingen moeten veranderen.

Probeer samen te achterhalen waarom het niet meer zo lekker loopt tussen jullie. In het gesprek kunnen jullie zoeken naar mogelijkheden om weer dichter bij elkaar te komen. Jullie moeten van elkaar weten waar de behoeftes liggen. Jij wilt misschien dat je partner minder avonden naar de sportschool of de kroeg gaat. Je partner kan juist behoefte hebben aan meer vrijheid.

Heb het ook over de toekomst. Wat zie jij en wat ziet jouw partner. Tijdens het gesprek zul je het gevoel hebben dat jij je partner opnieuw leert kennen. Er worden gevoelens besproken en dat zal voor de meeste gehuwden niet dagelijks gebeuren.

 

Lukt het niet om de problemen zelf op te lossen? Zoek hulp!

Realiseer je dat je geen slachtoffer hoeft te zijn in je eigen relatie. Het is jouw keuze of je reageert en hoe je reageert naar je partner toe. Wees daarom altijd eerlijk tegen jezelf. Als je midden in een conflict met je partner zit, zijn je gemene opmerkingen dan gericht op het oplossen van het conflict of zoek je gewoon naar munitie om je partner in het diepste van zijn ziel te raken?

Als je opmerkingen altijd beschuldigend en kwetsend zijn, is het veel beter om in het vervolg diep adem te halen en je manier van discussie voeren te veranderen. Praat hierbij in verzoeken en niet verwijten.

Gesprekken over gevoelens en de toekomst kunnen jullie ook verder uit elkaar drijven. Jullie begrijpen elkaar bijvoorbeeld niet meer. Dit kan veroorzaakt worden doordat jullie elkaar ontgroeid zijn. In dat geval gaan jullie er samen niet uit komen.

Met professionele hulp is het vaak toch mogelijk om het huwelijk te redden. Een relatiecoach kan hierbij helpen. Hij of zij gaat proberen om jullie weer op een goede manier in gesprek te krijgen.

Vaak wordt gedacht dat  de coaching erop gericht is om meningsverschillen uit te vechten, maar dat is niet het geval. De coach kan het probleem niet oplossen, maar kan er wel weer voor zorgen dat jullie elkaar beter leren begrijpen. Relatiecoaching is zeker aan te raden  als één van de partners vreemd is gegaan. Dit heeft zo’n zware impact op de relatie dat begeleiding wenselijk is.

 

Een huwelijk niet in stand houden uit gemak of om financiële zekerheden

scheiden of blijven sleutels

Een verbroken huwelijk neemt veel gedoe met zich mee. Financieel zal het ook een behoorlijke stap terug betekenen. Het is gemakkelijker en veiliger om het huwelijk toch maar in stand  te houden. Je moet ervoor waken dat dit niet gaat gebeuren. Je leven is te kort om jaren weg te gooien in een ongelukkig huwelijk.

Na een scheiding is het inderdaad lastig om van één huishouden twee te maken, maar dat is een op te lossen probleem. Financiële zekerheden zijn ook een zeer slechte reden om bij elkaar te blijven. Zit je in deze situatie? Probeer jullie relatie te verbeteren of besluit om zonder elkaar verder te gaan.

Wees eerlijk naar elkaar toe over de huidige financiële situatie. Is er sprake van minder inkomen? Leg dit dan aan je partner uit. Verberg je inkomen of schulden niet. Wat je ziet is dat veel mensen doorgaan met dezelfde levensstijl, terwijl ze het eigenlijk helemaal niet meer kunnen betalen. Dit is vragen om problemen.

Stel een gezamenlijk budget samen waarmee jullie de boodschappen betalen. Bepaal welke persoon verantwoordelijk is voor het betalen van de maandelijkse lasten.

Stel doelen op korte en lange termijn in. Het is prima dat je partner spulletjes voor zichzelf koopt, maar je moet ook gezinsdoelen hebben. Leg dus samen iedere maand wat geld opzij voor de zomervakantie of die nieuwe auto.

 

Wil je scheiden of blijven voor je kind?

Kinderen kunnen veel moeite hebben met een scheiding. Toch is het niet verstandig om bij elkaar te blijven om de kinderen. Ze kunnen beter gescheiden ouders hebben dan ongelukkige ouders die altijd ruzie hebben.

Het ongelukkig zijn is niet alleen jouw probleem. Onbewust breng je het ook over op de kinderen. Of de problemen binnen het huwelijk moeten verholpen worden, of iedereen is beter af met een scheiding.

echtscheiding met kinderen

 

Scheiden of blijven? 7 tips om de juiste beslissing te kunnen nemen

Jullie hebben alles gedaan om de onderlinge relatie te verbeteren en het blijkt niet meer te werken tussen jullie. Je (ex)-partner blijft je negeren en doet alsof je niet bestaat.

Wanneer moet je de knoop doorhakken en besluiten om te scheiden? Het is lastig om hier een antwoord op te geven, want voor iedereen geldt dat ze het alleen zelf kunnen aanvoelen. In onderstaande tips stel ik jou verschillende vragen stellen die jou dichter bij het antwoord brengen.

 

Tip # 1: Is er nog sprake van houden van?

Deze vraag heeft betrekking op het feit of het nog zin heeft om nog meer aandacht te besteden aan jullie huwelijk. Als er geen sprake meer is van houden van, wat is er dan nog over? Waar moet je de kracht vandaan halen om het huwelijk nog in stand te houden?

Indien bij één van beide het houden van weg is, kun je gerust de conclusie trekken dat het huwelijk geen kans maakt als er geen actie wordt ondernomen. Jullie zijn ooit voor elkaar gevallen. Probeer het gevoel weer terug te vinden. Er zullen in ieder geval veel gesprekken voor nodig zijn.

 

Tip # 2: Hebben jullie ook nog leuke momenten samen?

Ben je nog wel eens blij met jouw partner?

Het mag geen verassing zijn dat mensen gelukkiger zijn als ze meer plezier maken in hun leven. Studies hebben ook aangetoond dat de gelukkigste koppels zo gelukkig zijn omdat ze samen veel plezier hebben. Hoeveel plezier heb jij met je partner?

Het blijkt dat mensen gelukkiger zijn een relatie als ze meer positieve dan negatieve interacties met hun partner hebben. Voor iedere woordenwisseling of misverstand met je partner,  moet er twee keer zoveel op een positieve, zorgzame en leuke manier met elkaar worden gecommuniceerd. Verlies nooit het belang van plezier maken met je partner uit het oog!

Alleen tijd met elkaar doorbrengen is niet voldoende om een goede relatie te behouden. Het draait vooral om nieuwe en verschillende ervaringen. Nieuwe ervaringen activeren het beloningssysteem van de hersenen, waardoor het wordt overspoeld met onder andere dopamine. Het zijn dezelfde hormonen die vrijkomen toen jullie elkaar net leerden kennen.

Zijn er in de afgelopen maanden dagen geweest waarin jullie het erg leuk hadden? Ook moet je de vraag stellen of die leuke momenten komen door je partner. Op vakantie gaan is leuk, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat jullie het samen ook leuk hadden. In het geval er te weinig van dit soort momenten zijn, moet je de momenten proberen te creëren

Heb je een conflict met je partner? Spreek dan af om het probleem in de ochtend tijdens het ontbijt te bespreken. Maak dan van de gelegenheid gebruik om iets leuks te gaan doen en van elkaars gezelschap te genieten. Ga eens een weekendje weg samen. Probeer mooie herinneringen te maken gericht op jullie relatie.

 

Tip # 3: Zijn de huwelijksproblemen op te lossen?

De problemen moeten wel te verhelpen zijn. Om de relatieproblemen te verhelpen, moeten beide partners water bij de wijn doen. Is één van beide daartoe niet bereid, dan wordt het lastig om tot een oplossing te komen. Het is namelijk niet de bedoeling dat één van beide zich gaat aanpassen.

Hierdoor ontstaan er namelijk scheve verhoudingen die op langere termijn het huwelijk toch stuk maken. De enige oplossing kan zijn om te scheiden. Een onvermijdelijke breuk moet je niet te lang uitstellen. Je moet zo snel mogelijk weer gelukkig worden.

 

Tip # 4: Vertrouwen jullie elkaar? Is er nog vertrouwen in een toekomst samen?

Vertrouwen in elkaar is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een relatie, en vormt de basis van het huwelijk. Als je jouw partner niet meer kunt vertrouwen, moet er aan gewerkt worden om het vertrouwen weer op te bouwen. Door het gebrek aan vertrouwen kan het ook onmogelijk worden om een goed huwelijk op te bouwen.

Zijn er bepaalde dingen gebeurd waardoor je andere mensen niet meer kunt vertrouwen? Of heb je onopgeloste relatieproblemen waardoor je je partner niet meer durft te vertrouwen? Dan wordt het om hieraan te gaan werken.

Dat kun je doen door deze tips te volgen:

  • Blijf realistisch
  • Wees altijd eerlijk,
  • Doe wat je zegt dat je gaat doen
  • Wees consistent in de afspraken(en de consequenties) die tussen jullie gemaakt zijn
  • Respecteer de grenzen van je partner (en hij/zij die van jou)
  • Probeer niet jaloers te zijn

In het geval één van beide bijvoorbeeld een verslaving heeft kan het vertrouwen definitief weg zijn. Ondanks meerdere pogingen om van de verslaving af te komen, lukt het niet.

Dit kan een reden zijn voor de partner van de verslaafde om een punt achter het huwelijk te zetten. Meerdere pogingen om af te kicken zijn niet gelukt, wil jij dit vol blijven houden voor de rest van jullie huwelijk?

 

Tip # 5: Kiezen voor jezelf is altijd de beste keuze

Je moet het belang van je eigen geluk niet wegcijferen voor anderen. Het is in niemand z’n belang om tegen jouw gevoel in te gaan. Het domste wat je kunt doen, is een huwelijk in stand houden uit medelijden of voor de kinderen. Voor de kinderen is het beter dat ze gelukkige ouders hebben.

Er is geen enkele reden te bedenken om belangen van anderen boven dat van jou te stellen. Twijfel jij niet meer tussen scheiden of blijven? Neem dan, alles afwegende,  voor jezelf de juiste beslissing.

 

Tip #6: Seks in een relatie

Seks is een van de laatste dingen die je moet opgeven met je partner. Seksuele intimiteit brengt ons dichter bij elkaar en laat hormonen vrijkomen die de chemie tussen mensen versterken.

Wat kun je doen als de seks in een sleur is gekomen?

Maak tijd voor elkaar vrij! Plan desnoods wat tijd in voor jullie vrijpartij. Dit klinkt misschien stom, maar wanneer seks op de kalender staat is de kans groter dat jullie intiem zullen zijn. Het veranderen van standjes kan de seks ook veel leuker maken. Of wat dacht je van een andere plek? Zoals buiten in de natuur, of misschien in de keuken? Het spannend houden en tijd voor elkaar vrijmaken is de sleutel tot een goed seksleven.

Het blijkt dat mensen die intieme gesprekken kunnen voeren met hun partner over hun seksuele relatie, ook gelukkiger zijn in hun relaties.

En onthoud dat het er niet om gaat wie goed of fout is. Als je probeert je partner telkens de schuld te geven, zul je geen antwoord vinden. Jullie moeten allebei verantwoordelijkheid nemen om jullie seksrelatie weer nieuw leven in te blazen.

 

Tip #7: Kun je hem of haar vergeven?

Vergeving is essentieel is voor een gelukkige relatie. Wanneer we ervoor kiezen om iemand te vertrouwen, zijn we kwetsbaar en lopen we het risico opnieuw gewond te raken.

Aan welke gewoontes moet jij werken om je relatie sterker en gelukkiger te maken? Herinner jezelf eraan dat we allemaal mensen zijn met onze eigen gebreken. Bepaal voor jezelf of overspel door je partner voor jou onaanvaardbaar is of niet.

Het is belangrijk om te accepteren dat we allemaal uniek zijn en eigen standpunten hebben. Ieder van ons heeft zo zijn minder goede eigenschappen en zal onvermijdelijk fouten maken in het leven. Dit betekent niet dat je partner overal ongestraft mee kan wegkomen. Maar als we willen genieten van relatie, dan is het belangrijk dat je elkaar leert vergeven.

Het blijkt dat een gebrek aan vergeving het oplossen van conflicten veel minder waarschijnlijk maakt. Het wekt negatieve emoties op en veroorzaakt juist nieuwe conflicten. Mensen die moeilijk vrede kunnen sluiten zijn veel minder goed in staat om problemen op te lossen.

Door iemand te vergeven, doen we afstand van onze haat en woede, en proberen we in plaats daarvan de open wond te herstellen.

Tot slot, wees bereid om aan je relatie te werken en echt te kijken naar wat er tussen jou en je partner moet gebeuren. Denk niet dat de dingen beter zouden zijn met iemand anders.

Tenzij je besluit om je problemen aan te pakken,  zullen deze struikelblokken een rol blijven spelen in je relatie (bijvoorbeeld jaloezie of wantrouwen) en nog steeds problemen veroorzaken, ongeacht met wie je een relatie hebt.

 

Tooltip: