Scheiden of blijven? Dat is de keus en het is moeilijk om hierin een knoop door te hakken. Als je deze blog leest, dan is het duidelijk dat je niet blij bent met de relatie waar je op dit moment in zit, maar je weet ook niet welke kant je op moet. Gaan jullie vechten voor jullie relatie? Of gaan jullie uit elkaar? Ik hoop dat ik je middels deze blog een eindje op weg kan helpen om uiteindelijk tot een beslissing te komen. 

Ik wens je sterkte, moed en wijsheid toe in deze moeilijke periode in jouw leven. En als ik jullie kan helpen, dan hoor ik het graag.

 

Hoe herken je een ongelukkig huwelijk?

Levenslang bij elkaar blijven lijkt eenvoudig, maar het tegendeel is waar. In een relatie heb je altijd goede en slechte periodes. Zodra een huwelijk wordt overheerst door slechte periodes, moet er iets veranderen.

Een uiterste middel is scheiden. Iedereen kan alleen voor zichzelf beoordelen of ze in een ongelukkig huwelijk zitten of niet. Je kunt niet verwachten dat de verliefdheid blijft.

Ook is het zeer goed mogelijk dat er sleur ontstaat binnen het huwelijk. Bedenk je eens hoe het leven zou zijn zonder je man of vrouw. Als dit voor jezelf een bevrijdende en prettige gedachte is, moet jij je zorgen gaan maken.

 

Wat  kun je doen tegen relatie-/ huwelijksproblemen?

Scheiden of blijven kun je over nadenken, maar beter is om eerst alles in het werk te zetten om het huwelijk te redden. Een scheiding is geestelijk en financieel een zeer zwaar traject.

Voordat je besluit om te gaan scheiden, moet je eerst proberen om er weer een gelukkig huwelijk van te maken. Maar hoe pak je dat aan? Ik geef je eenvoudige manieren om in ieder geval te proberen om je huwelijk te redden.

 

Red Mijn Relatie

 

Ga een gesprek aan over gevoelens met je partner

Bij verstoorde huwelijken ligt het probleem vaak bij de communicatie. Er wordt wel gesproken, maar alleen over huishoudelijke zaken. Het gezinsleven en werken slokken alle tijd en energie op. Dit kan ten koste gaan van het huwelijk. Ga samen met je partner onder genot van een glas wijn eens echt in gesprek. Het gesprek moet in een ontspannen sfeer plaatsvinden. Ga een dergelijk gesprek niet aan als er al een woordenwisseling of een meningsverschil is. Leg de telefoons en de tablet even aan de kant en leg de focus op elkaar. Vind je het moeilijk om een dergelijk gesprek op gang te brengen? Gebruik hét kaartspel voor koppels “Leren Liefhebben” en jullie komen geheid met elkaar in gesprek.

Leren Liefhebben

 

Spreek de frustraties uit op een niet emotionele manier

Deel met je partner waar je mee zit. Je gevoelens zijn belangrijk, maar ze zijn het nuttigst wanneer je ze herkent als een signaal dat er dingen moeten veranderen.

Probeer samen te achterhalen waarom het niet meer zo lekker loopt tussen jullie. In het gesprek kunnen jullie zoeken naar mogelijkheden om weer dichter bij elkaar te komen. Jullie moeten van elkaar weten waar de behoeftes liggen. Jij wilt misschien dat je partner minder avonden naar de sportschool of de kroeg gaat. Je partner kan juist behoefte hebben aan meer vrijheid.

Heb het ook over de toekomst. Wat zie jij en wat ziet jouw partner. Tijdens het gesprek zul je het gevoel hebben dat jij je partner opnieuw leert kennen. Er worden gevoelens besproken en dat zal voor de meeste gehuwden niet dagelijks gebeuren.

 

Lukt het niet om de problemen zelf op te lossen? Zoek hulp!

Realiseer je dat je geen slachtoffer hoeft te zijn in je eigen relatie. Het is jouw keuze of je reageert en hoe je reageert naar je partner toe. Wees daarom altijd eerlijk tegen jezelf. Als je midden in een conflict met je partner zit, zijn je gemene opmerkingen dan gericht op het oplossen van het conflict of zoek je gewoon naar munitie om je partner in het diepste van zijn ziel te raken?

Als je opmerkingen altijd beschuldigend en kwetsend zijn, is het veel beter om in het vervolg diep adem te halen en je manier van discussie voeren te veranderen. Praat hierbij in verzoeken en niet verwijten.

Gesprekken over gevoelens en de toekomst kunnen jullie ook verder uit elkaar drijven. Jullie begrijpen elkaar bijvoorbeeld niet meer. Dit kan veroorzaakt worden doordat jullie elkaar ontgroeid zijn. In dat geval gaan jullie er samen niet uit komen.

Met professionele hulp is het vaak toch mogelijk om het huwelijk te redden. Een relatiecoach kan hierbij helpen. Hij of zij gaat proberen om jullie weer op een goede manier in gesprek te krijgen.

Vaak wordt gedacht dat  de coaching erop gericht is om meningsverschillen uit te vechten, maar dat is niet het geval. De coach kan het probleem niet oplossen, maar kan er wel weer voor zorgen dat jullie elkaar beter leren begrijpen. Relatiecoaching of therapie is zeker aan te raden  als één van de partners vreemd is gegaan. Dit heeft zo’n zware impact op de relatie dat begeleiding wenselijk is.

Red Mijn Relatie

 

Een huwelijk niet in stand houden uit gemak of om financiële zekerheden

scheiden of blijven sleutels

Een verbroken huwelijk neemt veel gedoe met zich mee. Financieel zal het ook een behoorlijke stap terug betekenen. Het is gemakkelijker en veiliger om het huwelijk toch maar in stand  te houden. Je moet ervoor waken dat dit niet gaat gebeuren. Je leven is te kort om jaren weg te gooien in een ongelukkig huwelijk.

Na een scheiding is het inderdaad lastig om van één huishouden twee te maken, maar dat is een op te lossen probleem. Financiële zekerheden zijn ook een zeer slechte reden om bij elkaar te blijven. Zit je in deze situatie? Probeer jullie relatie te verbeteren of besluit om zonder elkaar verder te gaan.

Wees eerlijk naar elkaar toe over de huidige financiële situatie. Is er sprake van minder inkomen? Leg dit dan aan je partner uit. Verberg je inkomen of schulden niet. Wat je ziet is dat veel mensen doorgaan met dezelfde levensstijl, terwijl ze het eigenlijk helemaal niet meer kunnen betalen. Dit is vragen om problemen.

Stel een gezamenlijk budget samen waarmee jullie de boodschappen betalen. Bepaal welke persoon verantwoordelijk is voor het betalen van de maandelijkse lasten.

Stel doelen op korte en lange termijn in. Het is prima dat je partner spulletjes voor zichzelf koopt, maar je moet ook gezinsdoelen hebben. Leg dus samen iedere maand wat geld opzij voor de zomervakantie of die nieuwe auto.

 

Wil je scheiden of blijven voor je kind?

Kinderen kunnen veel moeite hebben met een scheiding. Toch is het niet verstandig om bij elkaar te blijven om de kinderen. Ze kunnen beter gescheiden ouders hebben dan ongelukkige ouders die altijd ruzie hebben.

Het ongelukkig zijn is niet alleen jouw probleem. Onbewust breng je het ook over op de kinderen. Of de problemen binnen het huwelijk moeten verholpen worden, of iedereen is beter af met een scheiding.

 

Tooltip: