Hoe lang een scheiding via de mediator duurt hangt helemaal af van hoe snel je tot afspraken komt met je partner. Indien je het met elkaar eens bent, dan kan een mediator je scheiding in ongeveer 3 tot 4 maanden regelen. Ben je het echter niet met elkaar eens dan kan het veel langer duren, zelfs wel een paar jaar, maar gemiddeld duurt een standaard echtscheiding (zonder bijzondere problemen) ongeveer 3 tot 4 maanden. In het geval dat je van een paar jaar spreekt dan loopt de echtscheiding veelal via een advocaat omdat de situatie dan al te ver is geëscaleerd. Het is dus verstandig om zodra je eraan toe bent contact op te nemen met een mediator, zodat jij en je partner de scheiding in gang kunnen gaan zetten.

 

Factoren die de duur van de scheiding medebepalen

Hoe ingewikkeld jullie scheiding is, speelt ook een belangrijke rol in hoe lang jullie scheiding duurt. Welke financiële zaken moeten er bijvoorbeeld allemaal afgewikkeld worden? Denk aan een koopwoning, de alimentatie, eventuele schulden, jullie pensioen of een eigen onderneming. Het verdelen van jouw financiële vermogen moet zorgvuldig gebeuren om verrassingen achteraf te voorkomen. Hierin moeten ook de fiscale gevolgen van jullie afspraken meegenomen worden.

Hebben jullie een eigen woning? Dan hebben jullie woonwensen veel invloed op de tijdsduur. Zeker als er overleg moet worden gepleegd met een hypotheekadviseur of een hypotheekverstrekker. En als jullie minderjarige kinderen hebben, dan moet er in ieder geval nog wettelijk verplicht een ouderschapsplan opgesteld worden. Ook hoe lang je zelf tijd nodig hebt om een beslissing te kunnen nemen heeft gevolgen voor de duur van jullie scheiding.

En verschillen jullie op enkele punten nog van inzicht? Dat heeft vanzelfsprekend invloed op hoelang jullie scheiding gaat duren. Jullie hebben meer gesprekken nodig om het samen eens te worden, waardoor het traject langer gaat duren. Hoeveel extra gesprekken jullie nodig hebben hangt af van in hoeverre jullie het niet met elkaar eens zijn en of jullie bereid zijn om compromissen te sluiten. Daarnaast beïnvloeden ook emoties die kunnen meespelen de duur van het scheidingstraject, omdat er dan vaak eerst nog zaken moeten worden uitgesproken om door te kunnen.

 

Samenwerking Scheiding

 

Scheiden in overleg kan duur mediation verkorten

Scheiden in overleg kan de duur van jullie scheiding positief beïnvloeden. Tijdens de mediation staat namelijk het begeleiden van de communicatie en de onderhandelingen centraal. Het grootste voordeel van mediation is dat meestal vrij snel een oplossing kan worden bereikt. De mediator houdt de communicatie tussen jullie op gang en helpt jullie zo om nader tot elkaar te komen. Jullie worden beiden gehoord, dingen worden uitgesproken en hierdoor ontstaat er erkenning en begrip voor elkaar. Mediation werkt vaak de-escalerend, waardoor jullie veel minder kans hebben om in een conflictsituatie terecht te komen.

 

Gratis en vrijblijvend gesprek

Ben je benieuwd wat mediation voor jullie kan betekenen en hoe lang het mediationtraject in jullie situatie gaat duren? Neem dan contact met mij op voor het maken van een afspraak. In een gratis en vrijblijvend gesprek kan ik met jullie bekijken waar precies de hulpvraag ligt. Wat ik daarin voor jullie kan betekenen. Wat ik van jullie verwacht en uiteindelijk kan ik jullie dan vertellen hoe lang ik denk nodig te hebben om jullie te kunnen helpen.