Als je partner niet wil scheiden en jij wel? Hoe ga je daar dan mee om? Dit is geen makkelijk probleem. Je bent al tijden bij elkaar. Misschien hebben jullie wel kinderen, of zijn je bezittingen en geld met elkaar vervlochten. Jullie levens leunen in ieder geval op elkaar. Als de ene persoon het dan wegtrekt is de andere persoon bang dan het zijne omkantelt. Dat is wat er nu met jouw partner aan de hand is. Hij/zij zit er natuurlijk niet zo op te wachten dat zijn/haar leven enorm gaat veranderen!

Ik heb een aantal tips voor je die je kunnen helpen om er zo snel en gezond mogelijk een punt achter te zetten. Zodat jullie beiden verder kunnen met jullie leven.

 

Tip 1: Wees duidelijk

 Ik hoor iets te vaak dat wanneer een vrouw aan haar man vertelt dat ze wil scheiden, hij denkt dat hij inspraak heeft in deze beslissing.

Dat is natuurlijk niet het geval. Jij bent een volwassen vrouw en jij bepaalt zelf wat er in jouw leven gebeurd. Als jij dus besluit het niet meer met hem door te willen brengen, dan heeft hij “vette pech“.

Het is heel hard, maar als de persoon die wilt scheiden ben jij het ongetwijfeld met me eens. Ik bedoel, met hem een relatie hebben moet wel behoorlijk vervelend zijn geworden wil je besluiten om er mee te stoppen. Dan hoef ik je dus niet uit te leggen dat iemand die geen positieve bijdrage aan je leven levert, geen recht van spreken geeft als je besluit er wel iets leuks van te maken.

  

Tip 2: Toon geen twijfel

twijfel over mijn scheiding

Ook al is het heel moeilijk om eenduidig naar je partner te communiceren dat je ermee wilt stoppen, toon geen twijfel. Voordat je besluit te scheiden, gaat daar vaak een lang proces van wikken en wegen aan vooraf. En jij hebt al een heel rouwproces doorleefd! Jouw partner echter nog niet. En ook als je de knoop hebt doorgehakt, kun je nog lang twijfelen of het de juiste beslissing was. Ook al ben je op het moment in de relatie heel ongelukkig, je bent niet voor niets ooit met hem getrouwd.

Dit kan je echter niet aan hem laten zien. Op het moment dat je zegt: “Ik wil misschien wel scheiden.’ hoort hij: “Als je nu niet heel snel vraagt wat er aan de hand is en er wat aan doet ga ik bij je weg.” Hij zal veel energie steken in kijken wat het probleem is, en het oplossen. Als je al besloten hebt dat je wil scheiden, is dit het laatste wat je wilt.

Ook als je de knoop hebt doorgehakt en hem hiervan op de hoogte hebt gesteld, zal je soms vlagen hebben waarin je van gedachten verandert. 

 

Tip 3: Zorg goed voor jezelf en verleg de focus

Natuurlijk is het van belang om te achterhalen waar het is misgelopen in jullie huwelijk (en wat jouw aandeel hierin is geweest). Dit is immers nodig om samen afspraken te maken en op een goede manier verder te gaan na de scheiding. Maar voorkom dat je blijft rondlopen met de vraag “Wat is er misgegaan?”.

Probeer verder te kijken en de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Het heeft immers geen zin om te blijven herhalen waar het misging als je partner écht niet verder wil.

Zorg daarom goed voor jezelf en verleg je focus van de scheiding naar andere aspecten in het leven, zoals je hobby’s, werk of vrienden. Onderneem leuke activiteiten waar je positieve energie van krijgt! Zo heb je afleiding waardoor je niet voortdurend verdrietig bent. Er is meer in het leven dan alleen maar een relatie. 

 

Tip 4: Vermijd zinloze conflicten

De pijn die bij een echtscheiding komt kijken, kan resulteren in een scheidingsproces vol conflicten. Een vechtscheiding houdt de pijn in stand en bemoeilijkt de weg naar een goede verstandhouding.

Lukt het niet om met elkaar te communiceren? Dan raden wij jullie aan om een scheidingsmediator in te schakelen. Een mediator is objectief en heeft niet alleen juridische kennis, maar begeleidt jullie ook in persoonlijke gesprekken. Zo voorkomen jullie dat het contact wordt verbroken. 

 

Tip 5: Praat niet te veel over je scheiding met anderen

Praten is goed. Door te praten, kun je de gebeurtenis en de bijbehorende emoties een plek geven. Maar beperk het aantal mensen met wie erover praat. Je wil niet dat je partner via-via te horen krijgt hoe jij over bepaalde zaken denkt. Dit kan zelfs negatieve invloed hebben op het verloop van het scheidingsproces.

Praat daarom alleen met mensen wie jij het meest vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of je beste vriend(in). Of zoek contact met een professional, zoals een coach, therapeut of mediator.

 

Meer tips

 

 

Voorkom een vechtscheiding: kies voor mediation

Maak samen met je ex-partner onder leiding van een mediator goede afspraken en voorkom een vechtscheiding. De mediator is een neutrale deskundige en zal jullie helpen bij het in goede banen leiden van processen en emoties. Uitgangspunt daarbij is dat jullie oplossingen vinden die voor jullie beiden aanvaardbaar is.
Daarbij zal een gezamenlijke mediator hoogst waarschijnlijk ook in kosten schelen, doordat jullie niet beiden een advocaat in de arm hoeven te nemen (wat 2x kosten met zich mee zou brengen en een advocaat hanteert daarnaast een veel hoger tarief). 

 

 

Misschien ook interessant