De ‘Dag van de Scheiding’ valt op iedere tweede vrijdag van september. Op 15 september 1796 werd in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken. Sinds 2010 wordt op of rondom deze datum de ‘Dag van de Scheiding’ georganiseerd. Dit jaar vindt deze dag plaats op vrijdag 10 september.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen op den duur scheidt. Voor de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFas) was dit de aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen waarop landelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen: de ‘Dag van de Scheiding’. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Aantal scheidingen neemt na vakantie opvallend toe

Het is cliché, maar het is wel echt waar. In de dagelijkse routine van werk, (schoolgaande) kinderen en sociale afleiding, worden de gevoelens van onvrede over de relatie  wat makkelijker onderdrukt. Tijdens de vakantie, als men 24/7 in elkaars aanwezigheid verkeert, spelen de gevoelens van onvrede over de relatie vaak op.

Als straks na de zomer die nieuwe scheidingen weer binnenkomen hoopt, zal ik ouders begeleiden in het proces om tot een goed ouderschap na scheiding te komen. Want kinderen van gescheiden ouders kunnen ook blije kinderen  zijn omdat de ouders het goed voor ze geregeld hebben.

Plan op vrijdag 9 september (2022) een gratis en vrijblijvend gesprek tussen 10.00 uur en 17.00 uur voor informatie over scheidingen, ouderschap na (echt)scheiding, ouderschapsplannen en alimentatie.