Als je gaat scheiden dan zal je daar de gevolgen van ondervinden. Er zijn gevolgen voor jullie financiële situatie, jullie fiscale situatie, er zijn juridische gevolgen, maar ook heeft het gevolgen voor de kinderen en voor jouw algehele toestand. Zeker de eerste jaren loop je tegen de gevolgen van een scheiding aan. In deze blog zet ik een aantal gevolgen van een scheiding kort voor je op een rijtje. 

Financiële gevolgen van een scheiding

Een scheiding heeft financiële gevolgen. Je inkomsten veranderen en het is de vraag of je in je huidige woning kunt blijven? Een scheiding heeft ook gevolgen voor het door jou opgebouwde pensioen. Ook moet je uitzoeken of je recht hebt op partneralimentatie of dat je alimentatie moet betalen. Als je dit allemaal zelf uit moet zoeken dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan ook verstandig om het financiële deel van de scheiding uit handen te geven. Ik kan jullie helpen en ik kan jullie informeren omtrent de mogelijkheden van de verdeling van jullie pensioenen. En ik laat voor jullie door een onafhankelijke derde een alimentatieberekening maken. Zo weet je zeker dat je een eerlijk en onafhankelijk advies krijgt en zo kunnen jullie haalbare afspraken met elkaar maken.

 

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie heb je recht op deze kortingen. Ga je scheiden, dan heeft dat gevolgen voor je heffingskortingen. Sommige kortingen waarmee je te maken krijgt, zijn de algemene heffingskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Informeer bij een financieel specialist welke kortingen in jouw situatie gelden of juist komen te vervallen door de scheiding. Je kunt ook altijd contact opnemen met zo’n specialist bij de belastingdienst zelf. Zij kunnen jou hier alles over vertellen. 

 

Toeslagen

Als je toeslagen ontvangt en gaat scheiden, dan zullen de toeslagen ook veranderen. Ook kan het zijn dat je na de scheiding ineens recht hebt op meer toeslagen. Op toeslagen.nl kun je precies bekijken hoe jouw situatie eruit komt te zien. Een van de toeslagen is het kindgebonden budget. Dit is de enige toeslag die ook rechtstreeks invloed heeft op de berekening van de alimentatie.

 

Fiscale gevolgen van een scheiding

Is het verzoek tot echtscheiding ingediend en staan jullie allebei op een ander adres ingeschreven? Dan zijn jullie voor de Belastingdienst officieel gescheiden en zijn jullie geen fiscale partners meer en heb je dus geen gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Jij en je partner moeten dan ieder afzonderlijk belastingaangifte doen.

Je kunt er ook voor kiezen om in het jaar van de scheiding nog wél fiscale partners te zijn. Je mag dan in de belastingaangifte de inkomsten en aftrekposten verdelen. De manier waarop jullie deze verdeling maken, kan van invloed zijn op de belasting die je betaalt of terugkrijgt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar op 100% uitkomt. Vraag je financieel adviseur om advies. Deze kan bekijken wat voor jullie het meest gunstige is.

Let op:
Misschien is het voor jullie fiscaal aantrekkelijker om in het jaar van de scheiding nog gezamenlijk aangifte te doen. Een financieel adviseur kan jullie vertellen wat in jullie geval het beste is om te doen.  

 

financiele en fiscale gevolgen scheiding

Juridische gevolgen van een scheiding

De juridische gevolgen hangen af van hoe jij hebt gehandeld gedurende de procedure. Heb je te maken met een gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Of ben je niet gehuwd, en heb je niks kunnen regelen? Eerst moet je dus kijken wat het goederenregime doet met jouw situatie.

Ben je gehuwd in gemeenschap van goederen? Het totale pakketje is 50% van de partner, en 50% van de eigendom. Er is wel uitzondering gemaakt als we het dan hebben over een schenking of erfenis onder een uitsluitingsclausule, dan kan je namelijk regelen dat 1 van de partners een eigen vermogen heeft. Maar de basis is dat alles bij elkaar op moet worden geteld en door twee gaat.

Hoe kan je weten of vaststellen dat je gehuwd bent onder gemeenschap van goederen. Als je getrouwd bent, en je bent voor je huwelijk niet bij de notaris geweest, dan heb je te maken met gemeenschap van goederen. Heb je wel iets geregeld bij de notaris? Dan heb je te maken met huwelijkse voorwaarden.

Hebben jullie huwelijkse voorwaarden opgesteld toen je ging trouwen? Dan hangt de afwikkeling van het vermogen af van de vraag hoe jullie destijds de huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld . Aan de ene kant heb je namelijk de versie van huwelijkse voorwaarden waarin iedere gemeenschap van goederen wordt uitgesloten. In dat geval is het principe dat ieder zijn eigen vermogen meeneemt na de scheiding en doorleeft.

 

Periodiek verrekenbeding

Een verrekenbeding is een afspraak tussen partners om inkomsten en/of vermogen met elkaar te verrekenen. Zij kunnen bijvoorbeeld afspreken dat het inkomen dat aan het einde van het jaar overblijft, wordt verdeeld. Als een periodiek verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden wordt opgenomen, is het belangrijk om een goede administratie bij te houden en jaarlijks te verrekenen. Degene van jullie tweeën die meer heeft overgehouden, boekt de helft van dat bedrag over naar de privérekening van de ander. Je kunt ook afspreken dat je het bedrag niet overboekt, dan spreek je een schuldbekentenis af. Maak in beide gevallen een eenvoudige verrekenovereenkomst die jullie beide ondertekenen en bewaar deze goed.

Gevolgen van het niet uitvoeren van een periodiek verrekenbeding

In de praktijk wordt een periodiek verrekenbeding vaak niet uitgevoerd. Als dat het geval is, bepaalt de wet dat je aan het einde van je huwelijk alsnog moet verrekenen. Uitgangspunt van de wet in dat geval: het totale vermogen van jou en je echtgeno(o)t(e), dat bij het einde van het huwelijk aanwezig is, wordt geacht te zijn gevormd uit wat verrekend had moeten worden. Het niet uitvoeren van een periodiek verrekenbeding heeft dus tot gevolg dat je bij het eindigen van je huwelijk alsnog met elkaar moet afrekenen, alsof je in gemeenschap van goederen was getrouwd.

Dit was niet je bedoeling: daarom heb je huwelijkse voorwaarden laten maken. De wet biedt wel de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren, maar dat blijkt in de praktijk erg lastig. Als je ondernemer bent en er niet in slaagt om tegenbewijs te leveren, moet ook het ondernemingsvermogen in de verrekening worden betrokken. De continuïteit van je onderneming kan hierdoor in het geding komen.

 

Wat te doen met een niet uitgevoerd periodiek verrekenbeding

Het niet uitvoeren van het periodiek verrekenbeding kun je herstellen. Dit doe je door alsnog over de voorgaande jaren te verrekenen. Realiseer je dan wel dat je in dat geval niet alleen de niet verrekende inkomsten in de verrekening moet betrekken, maar ook de waardestijgingen van die niet verrekende inkomsten.

Deze verrekening leg je vervolgens vast in een vaststellingsovereenkomst. Is het niet uitgevoerde periodiek verrekenbeding op de juiste wijze hersteld en hebben jullie in de jaren daarna wel daadwerkelijk periodiek met elkaar verrekend? Dan geldt bij het eventuele eindigen van jullie huwelijk dat wat in jullie huwelijkse voorwaarden is bepaald. 

Emotionele gevolgen van een scheiding

Emotionele gevolgen van een scheiding

Een scheiding of echtscheiding doormaken kan heel moeilijk zijn, ongeacht de reden. Het kan je wereld op zijn kop zetten en het moeilijk maken om de werkdag door te komen en productief te blijven. Maar er zijn dingen die je kunt doen om door deze moeilijke periode in je leven heen te komen.

Erken dat het oké is om verschillende gevoelens te hebben. Het is normaal om je verdrietig, boos, uitgeput, gefrustreerd en verward te voelen – en deze gevoelens kunnen intens zijn. Je kunt je ook zorgen maken over de toekomst. Dit zal na verloop van tijd verminderen, als je het nu maar toelaat. Het is wat het is en het mag er zijn. Zelfs als je huwelijk ongezond was, is het beangstigend om het onbekende in te gaan.

Gun jezelf een pauze. Geef jezelf toestemming om voor een periode op een minder dan optimaal niveau te voelen en te functioneren. Het kan zijn dat je een tijdje niet zo productief kunt zijn op je werk of voor anderen kunt zorgen op de manier waarop je gewend bent. Niemand is superman of supervrouw, ook jij niet! Neem de tijd om te herstellen, te hergroeperen en nieuwe energie op te doen.

Ga hier niet alleen doorheen. Je gevoelens delen met vrienden en familie kan je helpen deze periode door te komen. Overweeg om lid te worden van een steungroep waar je met anderen in vergelijkbare situaties kunt praten. Jezelf isoleren kan je stressniveau verhogen, je concentratie verminderen en je werk en relaties en algehele gezondheid in de weg staan. Wees niet bang om hulp van buitenaf in te schakelen als je die nodig hebt. Rouwen kun je niet alleen. 

Zorg goed voor jezelf, emotioneel en fysiek. Wees goed voor jezelf en voor je lichaam. Neem de tijd om te sporten, goed te eten en te ontspannen. Houd je zoveel mogelijk aan je normale routines. Probeer grote beslissingen of veranderingen, voor zover mogelijk, te vermijden. Gebruik geen alcohol, drugs of sigaretten als een manier om ermee om te gaan; ze leiden alleen maar tot meer problemen.

Vermijd machtsstrijd en ruzie met je echtgenoot of ex-echtgenoot. Als een discussie op een ruzie uitloopt, stel dan rustig voor dat jullie allebei later opnieuw proberen te praten en ofwel weglopen of de telefoon ophangen.

Neem de tijd om je interesses te verkennen. Maak opnieuw verbinding met dingen die je leuk vindt om te doen buiten je partner om. Heb je altijd al willen schilderen of bij een toneelclub willen gaan? Schrijf je in voor een cursus, investeer tijd in je hobby’s, doe vrijwilligerswerk en neem de tijd om van het leven te genieten en nieuwe vrienden te maken.

Denk positief. Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Dingen zijn misschien niet hetzelfde, maar het vinden van nieuwe activiteiten en vrienden, en vooruitgaan met redelijke verwachtingen, zal deze overgang gemakkelijker maken. Flexibel zijn. Als je kinderen hebt, zullen familietradities nog steeds belangrijk zijn, maar sommige moeten misschien worden aangepast. Help nieuwe gezinsactiviteiten te creëren.

Het leven wordt weer normaal,  hoewel ‘normaal’ misschien anders is dan je aanvankelijk had gehoopt.

 

 

Emotionele gevolgen van een scheiding voor kinderen

Gevolgen van een scheiding voor de kinderen

De effecten van een scheiding op kinderen variëren. Sommige kinderen reageren op een natuurlijke en begripvolle manier op echtscheiding, terwijl andere kinderen moeite hebben met de overgang.

Kinderen zijn veerkrachtig en met hulp kan de scheidingstransitie als een aanpassing worden ervaren in plaats van als een crisis. Aangezien de kinderen bij een scheiding verschillen (verschillende temperamenten, verschillende leeftijden), variëren ook de effecten van een scheiding op kinderen. 

Met dit in gedachten zijn hier enkele van de meest voorkomende effecten die echtscheiding op kinderen heeft. Ik kan ouders helpen omgaan met:

Slechte prestaties op school

Scheiden is moeilijk voor alle gezinsleden. Voor kinderen kan het proberen om de veranderende dynamiek van het gezin te begrijpen, hen afgeleid en verward maken. Deze onderbreking in hun dagelijkse focus kan betekenen dat één van de effecten van echtscheiding op kinderen zou worden gezien in hun schoolprestaties. Hoe meer afgeleid kinderen zijn, hoe groter de kans dat ze zich niet kunnen concentreren op hun schoolwerk.

Verlies van interesse in sociale activiteiten

Onderzoek heeft gesuggereerd dat een scheiding kinderen ook sociaal kan beïnvloeden. Kinderen van wie de familie door een scheiding gaat, kunnen moeilijker met anderen omgaan en hebben doorgaans minder sociale contacten. Soms voelen kinderen zich onzeker en vragen ze zich af of hun familie de enige familie is die is gescheiden.

Moeite met aanpassen aan verandering

Door scheiding kunnen kinderen worden beïnvloed doordat ze moeten leren zich steeds vaker aan te passen aan verandering. Nieuwe gezinsdynamiek, nieuwe thuis- of woonsituatie, scholen, vrienden en meer kunnen allemaal een effect hebben.

Emotioneel gevoelig

Echtscheiding kan verschillende soorten emoties op de voorgrond brengen voor een gezin, en dat is voor de betrokken kinderen niet anders. Gevoelens van verlies, woede, verwarring, angst en vele andere kunnen allemaal voortkomen uit deze overgang. Een scheiding kan ervoor zorgen dat kinderen zich overweldigd en emotioneel gevoelig voelen. Kinderen hebben een uitlaatklep nodig voor hun emoties.

Boosheid/prikkelbaarheid

In sommige gevallen, wanneer kinderen zich overweldigd voelen en niet weten hoe ze moeten reageren op de gevoelens die ze tijdens de scheiding voelen, kunnen ze boos of prikkelbaar worden. Hun woede kan gericht zijn op een breed scala van waargenomen oorzaken. Kinderen die een echtscheiding verwerken, kunnen boos zijn op hun ouders, zichzelf, hun vrienden en anderen. Hoewel deze woede bij veel kinderen na enkele weken verdwijnt, is het belangrijk om te beseffen dat dit een aanhoudend effect van de scheiding op kinderen kan zijn.

Schuldgevoelens

Kinderen vragen zich vaak af waarom er in hun familie een echtscheiding plaatsvindt. Ze zullen naar redenen zoeken en zich afvragen waarom hun ouders niet meer van elkaar houden. Ze zullen zich afvragen of zij iets verkeerd hebben gedaan. Deze schuldgevoelens zijn een veel voorkomend effect van echtscheiding op kleinere kinderen, maar kunnen ook tot veel andere problemen leiden. Schuldgevoel verhoogt de druk, kan leiden tot depressie, stress en andere gezondheidsproblemen. Het bieden van context en begeleiding voor een kind om hun rol bij een scheiding te begrijpen, kan deze schuldgevoelens helpen verminderen.

Er is niet altijd gelijk begeleiding nodig. Ik kan, als jullie dat willen, een gesprek voeren met jullie kinderen om te bekijken hoe het met hen gaat en wellicht kan ik al veel van de schuldgevoelens wegnemen in een gesprek. 

Toename van gezondheidsproblemen

Het proces van echtscheiding en de gevolgen ervan voor kinderen kunnen stressvol zijn. Omgaan met deze problemen kan zijn tol eisen, inclusief fysieke problemen. Kinderen die een echtscheiding hebben meegemaakt, zijn vaker gevoelig voor ziekte, wat kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder moeilijk in slaap vallen. Er kunnen ook tekenen van depressie optreden, die deze gevoelens van verlies van welzijn verergeren en gezondheidssymptomen verslechteren.

Verlies van geloof in de eenheid huwelijk en gezin

Ten slotte, ondanks de hoop zelf stabiele relaties te hebben als ze opgroeien, heeft onderzoek ook aangetoond dat kinderen die een echtscheiding hebben meegemaakt, meer kans hebben om te scheiden in hun eigen relatie. Sommige onderzoeken wijzen uit dat deze neiging tot echtscheiding twee tot drie keer zo hoog kan zijn als kinderen uit niet-gescheiden gezinnen.

Maar hoewel dit enkele van de mogelijke effecten van echtscheiding op kinderen zijn, zijn ze geenszins absoluut of in steen gebeiteld. Meer en meer begrijpen gezinnen hoe stressvol een scheiding is voor hun kinderen, maar ook voor henzelf. Gezinnen zijn begonnen zich te wenden tot ondersteunende diensten en gaan op zoek naar hulp voor een vreedzame manier om te scheiden. Door middel van mediation helpen we gezinnen deze overgang met meer succes te doorlopen, zowel in het belang van de ouders als voor de betrokken kinderen.

Tips om met kinderen te praten…

Als je kinderen hebt, volgt hier een korte lijst met tips die jonge kinderen en tieners kunnen helpen het hoofd te bieden.

Stel gerust en luister. Zorg ervoor dat jullie kinderen weten dat jullie scheiding niet hun schuld is. Luister naar en verlicht hun zorgen, en wees medelevend maar direct in jouw antwoorden.

Zorg voor stabiliteit en routines. Probeer de dagelijkse en wekelijkse routines van de kinderen zo vertrouwd en stabiel mogelijk te houden.

Bied consistente discipline. Nu jullie kinderen tijd met beide ouders afzonderlijk kunnen doorbrengen, moet je ervoor zorgen dat je van tevoren afspraken maakt over bedtijden, avondklokken en andere dagelijkse beslissingen, evenals eventuele straffen.

Laat jullie kinderen weten dat ze op je kunnen rekenen. Realistische beloftes maken en nakomen. En vertel hen niet te veel over jouw gevoelens over de scheiding. Ze mogen zien dat je verdrietig bent, ze hoeven alleen niet alle details te weten. Jij bent hun vader/moeder, niet andersom.

Betrek jullie kinderen niet bij het conflict. Vermijd ruzie met of negatief praten over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen. Gebruik ze niet als spionnen of boodschappers, en laat ze geen partij kiezen.

Bronnen o.a.:

Family means

https://www.mhanational.org/separation-and-divorce

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/28/steeds-minder-echtscheidingen