Ik ben Bernadette de Vries (voorheen Keijzer), geboren in de jaren 80 te Leeuwarden. Toen ik ongeveer 6 weken oud was, besloten mijn ouders te gaan verhuizen naar Biddinghuizen. In dit kleine dorpje heb ik mijn leven doorgebracht tot en met mijn 29ste levensjaar. Toen kwam ik mijn huidige partner tegen. Ik had een huurhuis en hij een koophuis, dus was de keuze snel gemaakt. Ik heb alle schepen achter mij verbrand en ik ben vertrokken naar het Noorden van het land.

Bernadette de Vries Relatietherapeut in Heerenveen

Hier begon voor mij een compleet nieuw leven. Een nieuw huis, nieuwe omgeving, nieuwe baan en nieuwe mensen. Binnen een jaar raakte ik zwanger van onze eerste dochter en toen zij 10 maanden oud was, was ik in verwachting van een tweeling! Dat zette onze wereld even helemaal op zijn kop, want hoe moesten wij dit allemaal gaan rooien? Weer moest er veel veranderen. De auto die ik net nieuw had en waar ik heel blij mee was, een rode BMW i118, kon weer verkocht worden. Ik kon hier namelijk de baby’s in hun maxi cosi’s niet in kwijt. Dat was niet het enige “probleem”, ons huis werd een beetje klein. De eerste jaren zou het nog wel lukken om hier met zijn vijven te wonen, maar met het oog op de toekomst moesten wij toch gaan nadenken of wij wilden verbouwen of verhuizen. In 2014 kwam er een prachtige woning beschikbaar op de woningmarkt en toen werd de twijfel ons snel ontnomen. Wij zijn dus verhuisd naar een klein dorpje in Drenthe. Mijn praktijk genaamd Fideliz Mediation bevindt zich sinds 2017 in Heerenveen en in die omgeving ben ik actief als scheidingsmediator en nu ook als relatietherapeut.

Mediation

In mijn mediationpraktijk heb ik nu al heel veel stellen gesproken die uit elkaar zijn gegaan. Ik ga altijd met hen op zoek naar het “waarom” van de relatiebreuk. Dit is namelijk belangrijk om inzichtelijk te maken voor beiden partijen. Voor degene die verlaten wordt is het belangrijk voor de rouwverwerking en om de relatie af te kunnen sluiten. Voor degene die de beslissing heeft gemaakt om te gaan scheiden is het belangrijk om zijn/haar eigen aandeel in het geheel te zien. Zo kunnen beide partijen leren van de scheiding en zullen zij (hopelijk) in de toekomst met een nieuwe partner niet weer tegen dezelfde problemen aan lopen.

Meest voorkomende reden van een relatiebreuk

De meest voorkomende reden waardoor men gaat scheiden is de communicatie. Of eerder het gebrek aan communicatie. Er wordt vaak gepraat vanuit verwijten in plaats van in verzoeken, het is een vast patroon in de relatie. Een patroon van aantrekken en afstoten, ook wel de protestpolka genoemd. De Protestpolka is een niet werkend patroon waarin de meeste stellen met problemen vastzitten. In dit patroon probeert de ene partner een reactie te krijgen, terwijl de andere partner zich terugtrekt. Hoe meer de één port, hoe meer de ander afstand neemt. Als men in dit patroon verstrikt zit, lukt het vaak niet meer om er zonder hulp uit te komen. Door hierbij deskundige begeleiding in te schakelen, weet 80% van de stellen deze verstrikkende dans te doorbreken.

Als dit patroon doorbroken wordt, dan kunnen jullie een leuke relatie met elkaar hebben. Jullie zijn immers ooit verliefd op elkaar geworden om een reden. Toch?

Van mediator naar relatietherapeut

Ik hoor men regelmatig zeggen: ‘Waren wij maar eerder met elkaar in gesprek gegaan.’ ‘Hadden wij maar eerder hulp ingeschakeld, dan was onze relatie misschien nog te redden geweest.’ ‘Wij hebben hier vandaag al meer met elkaar besproken dan in de afgelopen 10 jaar.’ En juist omdat ik dit nu zo vaak heb gehoord in mijn praktijk, heb ik besloten om hier wat mee te doen en heb ik mij laten scholen op het gebied van relatietherapie door Jean Pierre van de Ven en ben ik nu ook relatietherapeut.

Mijn Missie

Ik ben er voor ouders en voor kinderen. In mijn mediationpraktijk kan ik de communicatie tussen ouders verbeteren. Ik geef inzicht in wat communicatie teweeg kan brengen. Ik haal mensen uit hun comfortzone en help ze om samen voor hun kind te staan. Ik help de communicatie te bevorderen zodat de kinderen zo min mogelijk de dupe zijn van het ingrijpende scheidingsproces. Ik schijn een ander licht op de situatie, maak het traject helder en inzichtelijk en breng in kaart waar het is misgegaan. Ik ga met de ouders terug naar hun eigen hechting. Omdat hier de basis voor hun relaties en manier van communiceren is vastgelegd. Het verleden kun je niet veranderen, maar je kunt wel zelf bepalen hoe je hier in het nu mee om wil gaan. Daar begeleid ik jullie bij.

SAMEN (Sociaal, Actief, Meedenkend, Efficiënt, Nakomen van gemaakte afspraken), dat is waar ik voor sta!

 

Conflicten oplossen met Fideliz Mediation

Ik help mensen niet alleen om hun scheiding goed te laten verlopen, maar ik help hen ook om andere conflicten binnen het gezin of de familie op te lossen. Het is niet fijn als je in een conflict verzeild bent geraakt waarbij het lijkt alsof niemand elkaar begrijpt en iedereen langs elkaar heen praat.

Als het om echtscheidingen gaat en er kinderen bij betrokken zijn, vind ik het extra belangrijk dat partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Dat de relatie als partners niet is geslaagd wil niet zeggen dat de relatie als ouders niet kan slagen. En de kinderen hebben niet gekozen voor een dergelijke situatie. Ik kan jullie helpen om elkaar als partners los te laten en op een nieuwe manier met elkaar te verbinden in ouderschap! SAMEN!

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 18 jaar was en hebben elkaar sindsdien nooit meer gezien en/of gesproken. Dat doet tot op de dag van vandaag pijn. Die pijn wil ik andere kinderen besparen. Dus als ik daar mijn steentje aan bij kan dragen, dan doe ik dat met liefde!

 

Eerlijke en open uitstraling

Voordat ik mediator werd was ik jaren werkzaam bij onder andere een advocatenkantoor als directiesecretaresse, en in de makelaardij als office manager. Mensen vertellen mij heel makkelijk hun verhaal, zelfs als dat heel persoonlijk of aangrijpend is. Ook in mijn werk kwam ik dat regelmatig tegen. Mijn omgeving beaamt dat ik een eerlijke en open uitstraling heb die mensen uitnodigt hun verhaal te doen.

Ik wil heel graag iets betekenen voor andere mensen dus waarom niet beroepsmatig. Mijn juridische achtergrond kan ik hier bovendien heel goed combineren met het psychologische aspect. Ook dat trekt mij aan.