Rouw na een scheiding

De meeste mensen trouwen met elkaar uit liefde en nemen zich voor bij elkaar te blijven en samen hun kinderen op te voeden. Als dit niet lukt volgt er vaak een emotionele achtbaan waarin gevoelens als verdriet, schaamte en boosheid elkaar afwisselen. Scheiden wordt vaak ervaren als een van de meest stressvolle gebeurtenissen. Het is een pijnlijk en verwarrend proces. Echtscheiding genereert ook rouw. Deze rouw wordt meestal individueel beleefd. Niet zelden wordt voorbijgegaan aan wat beiden daadwerkelijk hebben verloren.

Op het moment strandt één derde van de huwelijken, waarvan een aanzienlijk deel eindigt in een vechtscheiding. Betrokken partners in zo’n scheiding verliezen het belang van de ander en de kinderen uit het oog en staan eigenlijk continu in de vechtstand. Een ontwikkeling die meestal niet door de partners is gekozen, waarvan kinderen de dupe zijn en waarin professionals vaak vastlopen.

Met onze begeleiding “Van partners naar ouders” brengen wij daar verandering in. De focus ligt hier op postrelationele rouwtraject.

  

gebroken hart

Gezamenlijk de “oude situatie” afsluiten

Tijdens het traject “Van partners naar ouders” komen jullie weer “samen”, wordt het conflict en verlies in kaart gebracht, gaan jullie naar elkaar luisteren en vindt de integratie plaats “Van partners naar ouders”. Op deze manier kunnen jullie de “oude situatie” als partners achter jullie laten en een zonnige toekomst tegemoet gaan als ouders van jullie kind(eren).

Ooit zijn jullie als ouders vol goede moed aan jullie relatie begonnen. Het zou in feite ook vanzelfsprekend moeten zijn dat, bij het mislopen van de relatie, deze ook samen in alle zorgvuldigheid en respect naar elkaar toe wordt beëindigd. Het is ook belangrijk om dit op deze manier te doen voor een eventuele nieuwe relatie. Als je de vorige relatie niet goed hebt afgesloten, dan blijft dit sluimeren in je nieuwe relatie en loop je geheid weer tegen dezelfde problemen aan.

 

Opnieuw verbinden als ouders

Het is misschien een van de meest hardnekkigste misvattingen dat ex-partners elkaar moeten loslaten. Dit is namelijk een onmogelijke opdracht aangezien je elkaar tot in lengte van dagen op alle hoogte en dieptepunten in het leven van je kind(eren) en van elkaar, gaat tegenkomen. Vandaar dat dit traject er met name op gericht is de ouders opnieuw met elkaar te verbinden. Een verbinding die recht doet aan de nieuw ontstane situatie. Het spreekt voor zich dat dit geen eenvoudige opdracht is. Het betekent hard werken en bovenal dat beiden gemotiveerd zijn om dit te bereiken. Maar als dit lukt worden de kinderen gevrijwaard van de keuze tussen papa of mama. Dit zou je toch ieder kind van gescheiden ouders gunnen.

kind centraal

Duur van dit traject en kosten

Dit traject bestaat uit zo’n 12 – 15 sessies á 1,5 uur per keer.

Tijdens een gratis en vrijblijvend informatie- en kennismakingsgesprek leggen wij u graag persoonlijk uit hoe dit traject in zijn werk gaat, wat u ervan kunt verwachten en wat wij daarbij van u verwachten. Tevens bespreken wij dan de kosten.