Veel kinderen die met jeugdzorg in aanraking komen, hebben te maken met ouders die in een vechtscheiding liggen. Dat meldde het AD onlangs naar aanleiding van cijfers die Jeugdzorg Nederland naar buiten bracht. Tumultueuze scheidingen zouden zorgen voor hechtingsproblemen bij kinderen. Het merendeel van de kinderen die bij jeugdzorg terechtkomen, heeft gescheiden ouders.
VROUW-lezeres Lisa las het bericht ook, en schreef een bezorgd bericht. „Mijn (nu nog) man en ik kunnen niet meer door één deur. We gaan scheiden, maar wonen nu nog in één huis, samen met onze kinderen van 10 en 12. Ik maak me zorgen om hen. Ik doe echt mijn best, maar de ruzies tussen mij en hem zijn onvermijdelijk en we kunnen elkaar niet luchten of zien. Mijn kinderen moeten hier zo min mogelijk last van hebben, maar hoe doe ik dat?”
Onveilige hechting
Lisa en haar toekomstige ex-man moeten hulp zoeken, zegt familie- en scheidingsmediator Bernadette Keijzer stellig. „Hoogstwaarschijnlijk zijn deze ouders, of in elk geval één van hen, zelf onveilig gehecht. Het feit dat moeder deze vraag stelt en zich zorgen maakt om haar kinderen, zegt al genoeg. Veilig gehechte mensen hoeven zich niet af te vragen of ze hun kinderen beschadigen. Het lukt hen om te communiceren op een constructieve manier en conflicten kunnen ze zelf het hoofd bieden.”
Illusie
„Voor onveilig gehechte mensen is dat veel lastiger. Ze hebben bindings- of verlatingsangst, of een combinatie van beide. Ze hebben de tools niet in hun gereedschapskist om er samen op een constructieve manier uit te komen. Het is al tot op dit punt gekomen, ze liggen in een scheiding en hebben veel ruzie, dus zelf gaan ze hier niet meer uit komen zonder hun kinderen hierin mee te nemen. Het idee dat alles opgelost is als je eenmaal gescheiden bent, is een illusie. Zet dat maar uit je hoofd. Omdat je ook na je scheiding met de zorg voor de kinderen te maken hebt, wordt de communicatie tussen jou en je ex-partner alleen maar belangrijker.
Hulp zoeken
„Hulp van een professional, zoals een relatietherapeut of een mediator, kan ervoor zorgen dat jullie weer beter met elkaar kunnen communiceren. Door patronen inzichtelijk maken leer je waarom je doet zoals je doet en waarom je communiceert zoals je communiceert. Daar kan van alles aan ten grondslag liggen. Wees bereid je daarvoor open te stellen en hand in eigen boezem te steken. Je moet wel, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. En nee, dat zal niet zonder moeite gaan, maar als je je bewust wordt van je eigen aandeel in het geheel, zal je zien dat je elkaar ook beter zal begrijpen.”
Problemen voor de kinderen
Als je niet werkt aan je communicatie bij een scheiding, zijn kinderen daar onvermijdelijk de dupe van, vervolgt Keijzer. „Ook al hebben je kinderen een veilige hechting gehad in hun eerste jaren, dan nog kunnen negatieve ervaringen een omslag betekenen en voor hechtingsproblemen zorgen. Zo kan er een loyaliteitsconflict ontstaan als jij en je partner blijven ruziën. Je kind krijgt dan het gevoel te moeten kiezen voor één van de ouders en zal de ander als boeman gaan zien. Dat kan van kwaad tot erger gaan en kan zelfs ouderverstoting tot gevolg hebben, waarbij een kind een ouder helemaal niet meer wil zien. Dit kan op termijn weer hechtingsproblemen tot gevolg hebben in latere relaties van je kind.”
De conclusie van dit alles, wat Keijzer betreft: denk vooral in het belang van je kind, hoe erg je scheiding ook is. „Doorleef zelf de pijn, ga de uitdaging aan, geef het een plek, verwerk het en leer het in een eventuele nieuwe relatie anders te doen. Hoe dan ook: neem je kind er niet in mee en zoek hulp waar nodig.”
Opvoeddilemma
’Mijn Ex Stuurt Ons Verkouden Kind Gewoon Naar School’
„Mijn ex is van het sceptische kamp als het gaat om het coronavirus”, schrijft Violette. „Zo heeft hij onze zoon (15) onlangs gewoon naar school laten gaan, terwijl hij in contact is geweest met iemand die positief getest is én zelf verkouden was. Ik vind dat totaal onverantwoord, maar mijn ex is er laconiek onder. ’Hij gelooft er niet zo in’ en een verkoudheid is geen enkele reden om thuis te blijven, vindt hij.”
„Mijn ex is van het sceptische kamp als het gaat om het coronavirus”, schrijft Violette. „Zo heeft hij onze zoon (15) onlangs gewoon naar school laten gaan, terwijl hij in contact is geweest met iemand die positief getest is én zelf verkouden was. Ik vind dat totaal onverantwoord, maar mijn ex is er laconiek onder. ’Hij gelooft er niet zo in’ en een verkoudheid is geen enkele reden om thuis te blijven, vindt hij.”
Gezamenlijk Belang Van Gescheiden Ouders
Corona of geen corona, gescheiden ouders zullen altijd een gezamenlijk belang delen: hun kind(eren). Dat stelt familie- en scheidingsmediator Bernadette Keijzer. „Dus hoe ver de opvattingen van vader en moeder ook uit elkaar liggen, het is hoe dan ook noodzakelijk hierover in gesprek te gaan. Wat schuilt er achter de behoeften van beide ouders? Waarom denken zij zoals ze denken en handelen ze zoals ze handelen? En wat maakt dat het tot nu toe niet is gelukt om elkaar tegemoet te komen in deze behoeften?”
In bijna alle gevallen die Keijzer meemaakt in haar praktijk, schort het in de communicatie tussen ex-partners. „De communicatie, of beter gezegd het gebrek daaraan, is dan ook vaak de reden waardoor men uiteindelijk uit elkaar gaat. Vaak wordt gedacht dat de problemen daarom opgelost zullen zijn zodra de scheiding rond is, maar communiceren wordt in veel gevallen juist alleen maar moeilijker – zéker als er kinderen bij betrokken zijn.”
Begrip
Keijzer adviseert Violette daarom open te staan voor de gedachtegang van haar ex-man, hoe onbegrijpelijk die voor haar ook mag zijn. „Je móét met jullie communicatie aan de slag om gezamenlijk tot afspraken te kunnen komen. Toon begrip en vraag hem om hetzelfde. Probeer elkaar inzicht te geven in jullie eigen perspectief. Je kunt hem bijvoorbeeld vragen waarom hij zo sceptisch is, en jij kunt op jouw beurt uitleggen waar jouw angst voor het virus vandaan komt.”
In plaats van de kont tegen de krib te gooien, zou Violette dus haar eigen bezwaren opzij moeten zetten om open te staan voor compromissen. „Als je alleen maar vanuit emotie dingen gaat roepen, komt er alleen maar meer ellende van. En, nog veel belangrijker: deel je onvrede over de denkbeelden van je ex-man nóóit met jullie kind(eren). Als je in het bijzijn van je kind(eren) slecht praat over zijn/haar/hun vader, kraak je indirect ook een helft van hen af. Daardoor ontwikkelen kinderen een minderwaardigheidscomplex en dat heeft grote gevolgen voor hun toekomstige relaties.”
Relaties sneuvelen massaal door coronacrisis – drukte bij mediators
04 aug 2020 – 07:25
“Ik heb de afgelopen weken heel wat nieuwe zaken op mijn bordje gekregen”, vertelt Keijzer. “Waar het normaal rustig is in de vakantie, loopt het nu storm met mensen die uit elkaar willen.” Dat is volgens Keijzer een direct gevolg van de coronacrisis. “Mensen komen er normaal pas tijdens de vakantie achter dat ze niet meer bij elkaar passen en besluiten om uit elkaar te gaan. Door de coronacrisis hebben veel mensen dat besluit vervroegd. Wat normaal na de vakantie gebeurt, gebeurt nu eerder.”
Geen uitlaatklep
De coronacrisis is voor veel stellen de druppel die de emmer doet overlopen. Dat is ook wel logisch, legt Keijzer uit. “Mensen zitten continu bij elkaar op de lip, kinderen zijn plotseling thuis en onzekerheid over je baan levert stressvolle situaties op. Blijf dan maar eens in gesprek met elkaar.” Bovendien hebben mensen niet langer de mogelijkheid om hun problemen te bespreken met iemand anders, omdat ze de deur niet uit mogen. “Je hebt niet meer die uitlaatklep, geen sport, kroeg of collega’s bij wie je je hart kunt uitstorten. Het leven is echt veranderd.”
De knoop doorhakken
Voor de meeste scheidingen geldt echter niet dat het hals over kop wordt besloten, merkt Keijzer. “Vaak spelen mensen al jaren met het idee om uit elkaar te gaan, maar heeft de coronacrisis dit proces versneld. Dit is het moment om de knoop definitief door te hakken. Ik verwacht dat het aantal echtscheidingsaanvragen nog flink zal stijgen in de herfst. Er is nu een stijging van 25 procent. Landelijk gezien zitten we op zo’n 30.000 scheidingen per jaar. Ik denk dat we dit jaar rekening moeten houden met 40.000 scheidingen. Dat is een flinke stijging.”
Om het interview met Bernadette Keijzer te luisteren klik hier.
HEERENVEEN – Twee jaar geleden rondde Bernadette Keijzer haar opleiding af en startte met haar bedrijf Fideliz Mediation. Sindsdien heeft ze bemiddeld bij heel veel familiekwesties en scheidingen van echtparen met en zonder kinderen.
Ze behaalde hiermee de certificering ADR full certified familiemediator®, de formele bevestiging dat ze een ervaren en betrokken mediator is op haar aandachtsgebied. Vers van de pers is dat Fideliz Mediation nu geregistreerd MfN-mediator, Jamila Ennour heeft aangetrokken als arbeids- en overheidsmediator. Zo kan Fideliz Mediation een breder pakket van diensten aanbieden. Ook kunnen Jamila en Bernadette elkaar op deze manier versterken vanuit hun eigen vakgebied. Fideliz Mediation is vooral actief in Heerenveen en Steenwijk en omgeving. Meer informatie op www.fidelizmediation.nl
Jamila heeft ruim twintig jaar ervaring bij de overheid; momenteel werkt ze ook als jurist bij de overheid en is ze sociaal-maatschappelijk actief in Fryslân. ‘Jamila brengt enorme kennis en ervaring mee,’ aldus een enthousiaste Bernadette. ‘Haar kracht ligt in de grote bereidheid om partijen te helpen en haar vermogen om sámen met de partijen, en dus niet boven hen, het gesprek te begeleiden.’ Deze houding typeert haar stijl van werken. Jamila’s taak als mediator is gesprekken begeleiden om een conflict, zonder juridische procedures die veelal tijd- en geldrovend zijn, op te lossen. ‘Gelijk willen halen via juridische procedures kan er toe leiden dat je je eigen geluk uit handen geeft en dat de rechter daarover beslist,’ legt Jamila uit. ‘Mediation geeft je zeggenschap om samen tot een oplossing te komen.’
Het valt Bernadette op dat er in het noorden nog weinig bekendheid is over mediation. ‘Ik merk dat mensen nog steeds denken dat mediation vooral bij scheiding en het opstellen van een ouderschapsplan ingezet wordt. Maar mediation kun je juist bij allerlei geschillen – ook preventief – inzetten: tussen broer en zus, tussen ouder en kind, tussen buren, op het werk (arbeidsmediation) of bij een geschil met overheid (overheidsmediation).’ Ook lijkt er nog steeds een soort taboe of schaamte te zitten om mediation in te zetten. ‘Conflicten, geschillen of scheidingen lossen we liever zelf op, terwijl er zoveel emoties meespelen, zeker als er kinderen in het spel zijn. Een mediator is onafhankelijk, (ver)oordeelt niet en kijkt vanaf een afstandje mee. Ook ná de scheiding begeleid ik ex-partners. Als er kinderen in het spel zijn, blijf je tenslotte samen ouders en hierin moet je een nieuwe modus (als mede-ouder) zien te vinden. Het is daarom belangrijk dat je met je ex-partner het verleden goed afsluit. Dit is ook belangrijk om in de toekomst een nieuwe gezonde relatie op te bouwen met een nieuwe partner.’
Fideliz bevindt zich aan de Haskeruitgang 103 in Heerenveen. In Steenwijk wordt bemiddeld aan de Mr. Zigher ter Steghestraat 9, locatie Zorggroep Oude en Nieuweland. Arbeidsmediation vindt veelal plaats bij het desbetreffende bedrijf.
Kijk voor meer informatie op www.fidelizmediation.nl of stuur een mail naar info@fideliz.nl.
Foto: Fotografie Jorinde
GESCHREVEN DOOR REDACTIE BLIK OP WESTSTELLINGWERF
Voorkomen is beter dan genezen
“In mijn praktijk heb ik dagelijks te maken met geschillen tussen partijen doordat de communicatie niet vlot verloopt. Men communiceert vaak vanuit een slachtofferrol of een aanklagersrol.
De één begint harder te trekken aan de ander en de ander denkt: “Het maakt niet uit… wat ik doe, het is toch nooit goed”. Dit wordt het eis-en-terugtrekpatroon genoemd, hierdoor belandt één ieder uiteindelijk op zijn eigen eilandje en loopt de relatie op de klippen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat veel relaties stuk lopen op communicatie, maar hoe kan je deze nou verbeteren?
Bernadette Keijzer van Fideliz Mediation te Heerenveen geeft een workshop “Ik + Jij = Wij! Weer met elkaar in gesprek gaan”. Tijdens deze workshop verwerf je inzicht in jouw manier van communiceren en in die van de ander. Je ontdekt wat jouw copingstijl is en of deze altijd wel zo effectief is en hoe je het eventueel anders zou kunnen doen. Je leert wat de dramadriehoek is en hoe je hieruit kunt stappen de winnaarsdriehoek in. Zodat de kans kleiner wordt dat jij en je partner, broer/zus, vriend/vriendin, vader/moeder, collega of baas in de toekomst niet weer tegen een geschil in jullie relatie aanlopen en kwesties op een effectieve manier met elkaar kunnen uit spreken.
“Mijn doel is om met deze workshop conflicten te voorkomen en misschien wel echtscheidingen te voorkomen! De neuzen allemaal dezelfde kant op. Want; voorkomen is beter genezen!”
De workshop wordt gegeven op woensdag 13 maart 2019 van 19.00 tot en met +/- 22.00 uur. Locatie: Haskeruitgang 103 te Heerenveen.
Elke deelnemer krijgt een pen en papier en een prachtige map, boordevol informatie en naslagwerk van de workshop! Opgeven kan tot 28 februari via www.fidelizmediation.nl/contact. Je kunt het contactformulier invullen en aangeven bij “het betreft” dat het om de workshop gaat. Je kunt ook een mail sturen naar b.keijzer@fideliz.nl of bellen naar 0513 72 44 05.
Vrijdag 14 september gratis informatie over echtscheiding bij Fideliz Mediation
HEERENVEEN – Het is zover u heeft de knoop doorgehakt en u gaat scheiden! En nu? Zoveel vragen spoken er door uw hoofd: “Hoe komt het financieel?”, “Waar kom ik te wonen?”, “Hoe vertellen we het aan de kinderen?”, “Moet er een echtscheidingsconvenant opgesteld worden?”, et cetera…
Wellicht een onzeker moment in uw leven. Veel mensen wachten o.a. door deze onzekerheid jaren, gemiddeld twee tot vijf jaar, met het nemen van de beslissing om te gaan scheiden. Fideliz Mediation wilt graag wat van deze onzekerheden bij u wegnemen en organiseert daarom op de Dag van de Scheiding, op vrijdag 14 september van 9.30 tot 16.00 uur, een Open Dag om u van enige informatie te voorzien. U krijgt een tasje met hierin een brochure met informatie omtrent scheiden, een checklist omtrent alles wat er geregeld moet worden tijdens de echtscheiding. En een luxe arceerstift om alle voor u belangrijke dingen te markeren. Ga voor meer informatie naar https://www.facebook.com/fidelizmediation/. Indien u op deze dag niet in de gelegenheid bent om te komen, dan mag u ook een mail sturen naar bernadette@fideliz.nl om het informatiepakket aan te vragen. U kunt ook bellen naar 0513 72 44 05.
Graag tot ziens bij de Open Dag! De koffie staat klaar!
WAT EEN SCHEIDING MET KINDEREN DOET
-
De basis voor een kind is veiligheid. Ouders bieden het kind deze veiligheid door stabiliteit te geven op alle fronten. Als er dingen misgaan, dan valt deze rugleuning voor de kinderen weg. Samen goed uit elkaar gaan is belangrijk voor het kind, zodat deze weet dat hij of zij altijd op papa en mama kan terugvallen, ook al zijn zij niet meer bij elkaar.
Hoe hoger het instinct van een diersoort is, hoe lager het leervermogen. Een baby voelt dat hij zich moet verbinden om te overleven (= instinct). De kwaliteit van deze verbinding is van groot belang voor de toekomstige relaties van het kind. Als niemand reageert op de aanwezigheid en de acties van een kindje, dan besluit het kindje van ‘de radar’ te verdwijnen. We hebben het hier over sensitieve responsiviteit. Het kindje voelt dat hij of zij niet gezien wordt en besluit zijn eigen weg te gaan en verstoot iedereen uit de ‘binnenring’ (=de steungroep). In deze binnenring verwerft een kindje empathisch vermogen. Op het moment dat iedereen in deze binnenring wordt verstoten, creëert het kind geen empathisch vermogen en leert het instrumenteel met mensen om te gaan. Hij of zij gaat mensen dan behandelen zoals je met voorwerpen omgaat. Dit zijn de kinderen zonder geweten: de nieuwe moordenaars, -overvallers, verkrachters, enzovoort. Vervolgens kan worden besloten om iedereen uit de buitenring, de ‘weak ties’, in de binnenring te trekken. Degenen die dit gedrag vertonen, zijn de angstige hechters en zij zijn continu op zoek naar bevestiging. Dit zijn de types die vatbaar worden of zijn voor bijvoorbeeld loverboys.
Voorbeelden
Het zelfbeeld is het beeld dat jouw ouders, en de overige personen in jouw steungroep, jou hebben gegeven over jezelf. Je bent afhankelijk van voorbeelden; de zogenaamde ‘rolmodellen’. De kans dat je kind gaat scheiden als jij bent gescheiden is dan ook twee keer zo groot. Deze kans verdubbelt als jouw kind een partner treft waarvan de ouders ook gescheiden zijn.
Hechtingsproblematiek
Adoptiekinderen, kinderen die dagen op het kinderdagverblijf doorbrengen, kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn of kinderen die keer op keer met andere verzorgers te maken krijgen, vermijden hechtingscontact. Hier ontstaat hechtingsproblematiek. Kinderen ‘weten’ dat deze mensen op een bepaald moment in hun leven weer verdwijnen en hechten zich daarom aan niemand. Want als de belangrijkste relatie in je leven het niet haalt, welke dan wel? Het vertrouwen in relaties is weg. Er wordt een innerlijke leegte gekweekt. En relaties kunnen een bedreiging gaan vormen.
30% van onze kinderen is onveilig gehecht! Dit uit zich in gedragsproblemen die zichtbaar zijn voor de omgeving (externaliserende gedragsproblemen). Er is in deze situatie weinig controle over de emoties. Typisch externaliserende problemen zijn agressie, overactief gedrag en ongehoorzaamheid. Een kind kan ook internaliserende gedragsproblemen hebben. Er is dan een overcontrole over de emoties. Deze worden naar binnen gericht en leiden tot innerlijke onrust. Typische internaliserende problemen zijn sociale teruggetrokkenheid, angst, depressie en psycho-somatische klachten.
Andere gevolgen voor kinderen in echtscheiding die onder voornoemde gedragsproblemen vallen, zijn:
– problemen in vriendschappen
– zwakkere band met de ouders, vooral met de vaders
– problemen op school, zoals lagere cijfers, concentratieproblemen en spanningen in het contact met andere leerlingen.
De langetermijngevolgen zijn:
– lager eindniveau van de opleiding
– lager inkomen
– een groter eigen scheidingsrisico
– zwakker wordende band met de (ouder wordende) ouders
Relatie APK bij Fideliz Mediation te Heerenveen
HEERENVEEN – Kerst en oud en nieuw nadert weer. Gezellig met het hele gezin kerst vieren. Naar opa’s en oma’s, ooms en tantes, neven en nichten en gezellig gourmetten.
Het kan allemaal zo gezellig zijn, echter kan het ook een moment zijn waarop je veel ballen hoog probeert te houden. Juist om het gezellig te houden. Want je zit eigenlijk niet lekker in je vel. Je loopt continu met de vraag in je hoofd: “Wil ik nog verder met mijn partner?” De ene keer weet je zeker dat je weg wilt, de andere keer twijfel je ontzettend en weer een andere keer wil je helemaal niet weg. Je hoofd en je hart zijn in dubio met elkaar. Wat ga je doen en hoe vind je de antwoorden op je vragen? Door in gesprek te gaan met je partner, kun je elkaar wellicht weer vinden. Wanneer je signaleert dat er binnen jouw relatie één of meer regelmatig terugkerende conflicten bestaan (over jouw relatie, de opvoeding van jullie kinderen, het omgaan met familie, etcetera) waarbij het niet lukt om deze samen op te lossen, kan mediation uitkomst bieden. Doordat er een negatief patroon in de communicatie tussen jullie beiden is ontstaan, lijkt het vinden van een oplossing onmogelijk geworden.
Fideliz Mediation te Heerenveen biedt hulp bij het helder krijgen van de oorzaken van de verstoorde communicatie. Door op een andere (geweldloze) manier over ditzelfde probleem te communiceren waardoor de oplossing wel gevonden wordt. Bijkomend effect is dat jullie door deze ervaring in de toekomst op een betere manier met elkaar, over zich voordoende meningsverschillen, zult kunnen praten en wél tot oplossingen komt. Misschien is jullie relatie toch nog te redden? Bernadette Keijzer zegt: “Een relatie moet je, net als bijvoorbeeld je boekhouding en je huishouding, bijhouden. Iedereen zou regelmatig een relatie-APK uit moeten voeren en zichzelf de vraag moeten stellen of dit nog de relatie is die ze willen, of men nog gelukkig is met de huidige situatie en zo niet, wat ze hier aan kunnen doen?”
Voor meer informatie kunt u bellen met Fideliz Mediation 0513 72 44 05 of kijk op www.fidelizmediation.nl
De Uitdaging: “Weer in gesprek gaan”
In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Bernadette Keijzer, eigenaresse van Fideliz Mediation.
Als zesjarige wilde ze secretaresse worden, naarmate ze ouder werd wilde Bernadette Keijzer (37) maatschappelijk werkster worden. Alleen omdat ze zich daar nog niet klaar voor vond, omdat ze bang was dat ze alles mee naar huis zou nemen en het zich zou aantrekken, volgde ze opleidingen op secretarieel gebied. Bernadette is daarom ook eerst een tijd werkzaam geweest als office manager op een advocatenkantoor en een makelaarskantoor voordat ze in de mediation terechtkwam.
Kinderen
“Mijn eerste kindje kwam 29 oktober 2011 ter wereld en tien maanden later was ik alweer zwanger. Van een tweeling. Toen besloot ik om maar even niet meer te werken, ik had het druk genoeg”, zegt Bernadette Keijzer. Toen haar kinderen een jaar of drie waren, ze op de peuterspeelzaal zaten en ze wat tijd over had, ging ze nadenken over wat ze zou gaan doen als de kinderen naar school zouden gaan. “Ik wilde niet wachten met een studie als zij al naar school zouden gaan, ik wilde dan al aan het werk zijn.
Mediator
Ze regelde dat de kinderen een extra ochtend naar de peuterspeelzaal konden, zodat zij een studie kon volgen. Dat werd een opleiding tot mediator met familiespecialisatie. “De eerste keer dat die opleiding ter sprake kwam, was rond de jaarwisseling naar 2016. Ik heb nog met het idee gespeeld om nu wel voor maatschappelijk werkster te gaan, want ik vond me er nu wel klaar voor. Ik ben wat ouder en ik kan de dingen nu beter loslaten door alle ervaring die ik heb opgedaan in het verleden met werk en dingen die ik heb gezien. Toen stelde iemand mij de vraag of mediation niet iets voor mij was, hij vond mij daar wel het type voor.” Bernadette ging zich erin verdiepen en deed ook een beroepstest. Daar kwam toevallig ook nog mediator uit. Het gaf haar de bevestiging om ervoor te gaan.
Fideliz Mediation
“Ik wilde niet meer terug naar mijn werk als secretaresse. Ik vond het tijd om nu hetgeen te gaan doen waar mijn passie ligt. Werken met mensen. Dit was voor mij het moment om om te scholen. Ik wilde ook niet meer voor een baas werken, maar voor mezelf.” Bernadette had dan ook gelijk het idee om voor zichzelf als mediator aan de slag te gaan. “Dit kan ik doen op de momenten dat de kinderen naar school zijn en dan ben ik ook nog de moeder met het bakje thee en het koekje als mijn meisjes thuiskomen uit school.” Fideliz Mediation, zoals haar bedrijf heet, werd opgericht op 26 maart 2017. De naam komt vanuit het Latijn. “Fidelis betekent ‘vertrouwd en eerlijk’. Dat is wel alles wat mediaton moet behelzen. Het moet in een vertrouwde omgeving zijn en alles wat besproken wordt, is vertrouwd en moet vertrouwd blijven. Eerlijkheid daarin is ook heel belangrijk.” Omdat de domeinnaam Fidelis al weg was, besloot ze er Fideliz van te maken. Bernadette heeft haar eigen kantoorruimte in Heerenveen, maar bemiddelt ook in Wilhelminaoord en Steenwijk.
Weer in gesprek
Als mediator probeert ze cliënten, die bijvoorbeeld in scheiding liggen of een familieruzie hebben weer met elkaar in gesprek te laten gaan door structuur te bieden in de (veelal) vastgelopen communicatie. “Dat is voor mij een uitdaging, om mensen weer met elkaar te laten praten. Ik moedig mensen aan om met elkaar in gesprek te blijven en ieder hun eigen verhaal te vertellen. Ik stimuleer ze om zoveel mogelijk op eigen kracht de kwestie aan te pakken. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat iedereen met een tevreden gevoel naar huis gaat. Dat alles is gezegd wat er (nog) gezegd moest worden en alles naar tevredenheid is geregeld voor nu en in de toekomst. Zeker als er kinderen in het spel zijn is het essentieel dat, in het geval van een scheiding, de onderlinge afspraken worden nageleefd. Als er behoefte aan is, kan ik doorverwijzen naar een psycholoog of een kindercoach.” De ervaring leert Bernadette dat mensen vaak met haar praten en niet met elkaar, als ze bij haar komen. Het is haar bedoeling dat er op een gegeven moment een kantelmoment komt en dat mensen weer met elkaar in gesprek komen. Dat is voor haar wel een uitdaging.
Mensenmens
Dit werk past bij Bernadette omdat ze volgens eigen zeggen een mensenmens is. Ze kan rust en structuur bieden in gesprekken. “Ik merk ook dat mensen graag hun verhaal aan mij doen. Toen ik nog werkte op kantoor en mensen belden mij, kreeg ik soms hele levensverhalen te horen. Ik denk dat dat mij ook heel geschikt maakt voor het vak.” Dat haar bedrijf groter wordt, zou leuk zijn, maar dat is niet waar haar prioriteit ligt. “Ik mag graag met mensen werken en ben er om mensen te helpen. Ik zie wel wat de toekomst brengt.”
Mieke van Veen
http://www.heerenveensecourant.nl/nieuws/56306/de-uitdaging-weer-in-gesprek-gaan/
HARINGVAATJE NAAR OVVO
Afgelopen vrijdag werd de Haringparty georganiseerd voor ondernemers in Westerveld. De veiling van het haringvaatje en schilderij van Ellen de Jongh uit Uffelte leverde samen 1.150 euro op. Het haringvaatje ging voor 650 euro naar onze ondernemersvereniging. ’s Avonds werden de 75 haringen door nieuw lid Bernadette Keijzer van Fideliz aangeboden aan De Menning in Wilhelminaoord. Voorzitter Hilco Broekman won ook nog een tweedaagse schilderscursus van Ellen de Jongh uit Uffelte. Het was een geslaagde haringparty!