Een relatie kan onder zo’n grote druk komen te staan dat er echt wat moet gebeuren. De oorzaken hiervoor zijn voor een ieder weer anders. Zo kan sleur en verveling in een langdurige relatie een onaangename rol gaan spelen. Maar ook financiële problemen, ziekte van één van de partners, overlijden van een dierbare of verliefd worden op een ander zijn veelgehoorde redenen. In plaats van een echtscheiding, doen veel koppels een poging om de verbinding te herstellen.
Als er echt wat aan je relatie moet gebeuren, kun je naar een relatietherapeut gaan, maar heb je ook weleens aan relatiemediation gedacht? Dat is net iets minder zwaar dan therapie, maar vaak net zo doeltreffend. Zeker als je iemand bent die graag doelgerichte en praktische oplossingen aangereikt krijgt, neem dan contact op. In een gratis en vrijblijvende intake hoor ik graag wat jullie issues zijn en wil ik graag een ander licht schijnen op jullie situatie.
Relatieconflict
Relationele conflicten vinden natuurlijk niet alleen plaats in liefdesrelaties tussen twee partners, maar ook in relaties tussen broers en zussen of tussen een vader en zijn zoon, tussen een moeder en haar dochter, tussen twee beste vriendinnen/vrienden, en ga zo maar door. Soms ben je elkaar ergens kwijt geraakt door de dagelijkse beslommeringen en is hierdoor weinig communicatie geweest en de communicatie die er was ging niet zo goed. Of misschien is je heeft jouw beste vriendin je wel een rotstreek geleverd, waar je met haar over wilt praten, maar dat niet zo goed alleen durft. Of je weet misschien niet hoe je dit aan kunt pakken. Alles is mogelijk. Van complex tot minder complex, ik breng jullie graag weer in gesprek met elkaar. Op naar de toekomst!
Gevoelens uitspreken
Veelal ontstaan conflicten doordat mensen hun interpretatie van de werkelijkheid als werkelijkheid zien. Misschien is deze werkelijkheid wel anders? Het is daarom belangrijk om je gevoelens op tafel te leggen. En hierover met de andere partij in gesprek te gaan. Alleen in een open en eerlijk gesprek kunnen jullie weer tot elkaar komen.
Het proces
Tijdens conflicten vormen we aannames over de motieven en intenties van de ander. Dit noemen we attributies. Deze attributies beïnvloeden onze interpretatie van de situatie en zijn vatbaar voor allerlei vertekeningen. Wanneer we tijdens een conflict het gedrag van de ander te veel toeschrijven aan persoonlijke eigenschappen en de invloed van de situatie onderschatten, is er sprake van een fundamentele attributiefout. Het effect van de verschillende vertekeningen neemt doorgaans toe tijdens de duur van het conflict. Hierdoor kan het conflict verder escaleren.
Conflictoplossing
Er zijn meer strategieën mogelijk om conflicten op te lossen. Of we het nu proberen via onderhandeling, via het uitoefenen van sterke druk of door er juist voor weg te lopen, er komt altijd een keer een einde aan het conflict. Om de onderhandelingsstrategie (problem solving) kansrijk te maken, moet het vertrouwen worden hersteld. Immers, wanneer jullie elkaar niet vertrouwen, zullen jullie ook niet in staat zijn om op een constructieve wijze informatie uit te wisselen. Om het vertrouwen te kunnen herstellen zijn de volgende factoren van belang:
- Open communicatie;
- Consistentie tussen het gedrag van betrokkene(n) en zijn intenties;
- Beantwoorden van het gedrag van de ander. Het zogeheten tit-for-tat-strategie.