Vakantie!  Tijd voor een ontspannen vakantie met de kinderen. De paspoorten / ID kaarten van de kinderen zijn in orde, de koffers gepakt, maar ……

Als je als ouder alleen wil reizen met een minderjarig kind en het gezag berust bij beide ouders of bij de andere ouder alleen, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van de andere ouder nodig. Zonder deze toestemming kan de vakantie volledig in het water vallen! Als de Marechaussee / grenswacht bij een controle constateert dat er geen (of geen correcte) toestemming is kun je weer terug naar huis.

  

Toestemmingsformulier

Om toestemming van je ex partner te verkrijgen dien je een speciaal toestemmingsformulier in te vullen. Deze dient te worden ondertekend door de gezagsdrager die niet met de kinderen mee reist. Op het formulier moet worden ingevuld waar de kinderen naar toe gaan en wanneer zij waar zullen verblijven. Ook dienen de contactgegevens te worden ingevuld. Als (gezagsdragende)ouders ben je hiertoe verplicht.

Het toestemmingsformulier kun je hier downloaden. Meer informatie hieromtrent kun je vinden op de site van de Rijksoverheid.

 

Schengenland

Belangrijk is dat als je reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is dat er aan de grens altijd controle plaatsvindt en dat er mogelijk andere regels voor het alleen reizen met een minderjarige gelden dan in Nederland. Het kan dus zo zijn dat er meer of anders nodig is dan het toestemmingsformulier. Het is daarom belangrijk dat je bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land vóór de vakantie informeert of, en zo ja, welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.

 

Visum

Reis je met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

Wat kun je nu doen als de andere ouder/gezagdrager geen toestemming geeft voor de reis en het formulier niet wil ondertekenen? Het antwoord op deze vraag is tijdig advies inwinnen bij een familierecht advocaat. Een advocaat kan, indien nodig, een verzoek indienen bij de rechtbank waarbij gevraagd wordt om vervangende toestemming voor de reis.

 

 

Gerelateerde afbeelding