Hebben (jonge) kinderen het recht om te weten waarom ouders gaan scheiden? Wat vertel je als ouders wel, en wat vertel je ze liever niet? Deze vragen kunnen scheidende ouders behoorlijk bezig houden wanneer ze het gesprek met hun jonge kinderen aangaan over de op handen zijnde echtscheiding. Lastige vraagstukken. Want welke informatie kan een kind cognitief wel verwerken en welke kennis van zaken is eenvoudigweg een zaak van de ouders en niet geschikt voor het kind om van op de hoogte te zijn?

 

Geen volwassen brein

Van ouders horen wij regelmatig dat zij het liefste volledig eerlijk en open tegen hun kinderen zijn wanneer het gaat om de grote “waarom vraag”. Toch kun je je afvragen of dit in het belang van de kinderen is. Jonge kinderen kunnen “grote mensen zaken” cognitief nog niet plaatsen, hun hersenen zijn gewoon nog niet zodanig ontwikkeld dat zij de redenen van de scheiding kunnen begrijpen. Zij hebben geen referentiekader, kunnen nog niet relativeren. Daar is een volwassen brein voor nodig.

kind vragen en antwoorden scheiding

 

Nieuwe liefde

Neem bijvoorbeeld de situatie waarbij een van de ouders tijdens het huwelijk een nieuwe liefde heeft gevonden en dat dit gegeven heeft bijgedragen aan de redenen tot scheiding. Voor een klein kind is de wetenschap dat een van de ouders is vreemdgegaan totaal niet van belang. Het jonge kind heeft nog geen referentie op het gebied van liefdesrelaties en moet bovenal loyaal kunnen zijn en blijven aan beide ouders. Het zit niet te wachten op verwarrende en niet zelden negatief gekleurde informatie over een van zijn of haar ouders. Het kan een loyaliteitsconflict in het kind veroorzaken wanneer het zich genoodzaakt voelt om openlijk partij te kiezen voor een van de ouders, vaak de verlaten ouder.

 

Gezamenlijke boodschap

Ouders dienen jonge kinderen bij scheiding hier tegen te beschermen, zowel de verlaten ouder als de ouder die de beslissing tot scheiding nam en ook beide ouders wanneer de beslissing door hen gezamenlijk genomen is. Formuleer dus liever een gezamenlijke boodschap die jullie met zijn tweeën kunnen vertellen. Daarbij kan er van je gevraagd worden om jezelf en je eigen gevoel daarbij in het belang van de kinderen aan de kant te zetten. Dat is niet anders en je dient daarmee je kind.

 

Schadelijk

Het kan het kind grote schade berokkenen wanneer het informatie te verwerken krijgt wat het nog niet aan kan. Dus absolute eerlijkheid en openheid naar jonge kinderen bij scheiding? Dat kan dus niet in alle gevallen. Vergelijk het met de Kijkwijzer. Je laat je kindje van 6 ook geen films voor 12 jaar en ouder zien. Toch?

Bron: Nieuwe Stap

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Download dan gratis het e book: Wat een scheiding met kinderen doet.